Založ si blog

Amerika, Amerika

 

Nemám tým na mysli názov amerického dramatického filmu od Elia Kazana z roku 1963, ani rodinný dramaticky príbeh sfilmovaný v roku 1995, ba ani refrén obľúbenej rockovej melódie.To všetko je minulosť. Poďme však k veci a vráťme sa do súčasnosti.

Apropo  1:   Amerika – mám na mysli Spojené štáty americké /USA/, t.j. federálny štát – najväčší štát v Severnej Amerike rozprestierajúci sa na východe od Atlantického oceánu až po Tichý oceán na západe. Na severe susedí s Kanadou  a na juhu s Mexikom. K USA patrí aj Aljaška, vďaka ktorej siaha územie Spojených štátov až k brehom Severného ľadového oceánu. Hraničia tak aj s Ruskom, medzi nimi leží len okolo 80 km široký pas mora –  Beringová  úžina. Vznik USA sa datuje do roku 1776 kedy kongres prijal  Vyhlásenie nezávislosti. Odvtedy sa 4. júl oslavuje ako veľký štátny sviatok všetkých Američanov – Deň nezávislosti. Po ťažkých začiatkoch  sa Spojené štáty rapídne zmenili. Z divočiny obývanej  Indiánmi na najmocnejšiu a vojenský najsilnejšiu priemyselnú krajinu sveta. Aj mnohých Slovákov hľadajúcich prácu vyhnala chudoba za veľkú mláku. Najme po 1.svetovej vojne sa Amerika stala ich vysnívaným  novým domovom. USA boli kolískou demokracie. V minulosti bola americká demokracia vzorom pre štáty celého sveta.V súčasnosti začína americká demokracia pokrivkávať.Asi bude potrebovať naliehavú prvú pomoc.

Amerika, Amerika a hlboký povzdych. To je prítomnosť a súčasná realita, ktorá je oveľa tvrdšia a zložitejšia. Amerika má problémy a nie obyčajné ale zásadne a to politického charakteru ale aj hospodárske a iné vážne problémy. Americká demokracia dostala dôrazné  varovanie. Politická  situácia posledných dní neveští nič dobrého, práve naopak každým dňom sa stále viac komplikuje a zamotáva. Je o to nebezpečnejšia, že medzi americkým ľudom je nakopené obrovské množstvo rôznych zbraní a streliva, vlastníctvo ktorých im zaručuje ich ústava. V čase bezprostredne  pred voľbami enormne narástol ich predaj. Pre nás  príliš zložitý a komplikovaný volebný systém vyprodukoval nejasnosti okolo voľby ich nového prezidenta. Dosluhujúci americký prezident Donald Trump, ktorý zdá sa že posledné voľby prehral sa nevzdáva a tvrdo bojuje ďalej.  Všetkými možnými aj nemožnými prostriedkami sa snaží  výsledok volieb zvrátiť vo svoj prospech a využíva, resp. zneužíva na to aj svojich priaznivcov. Útok Trumpových prívržencov na Kongres bol veľmi dôležitým  momentom v dejinách  americkej  demokratickej spoločnosti a súčasne aj zlomovým bodom  americkej histórie.              Podobné scény sa už v USA vyskytli aj v minulosti – môžeme z nich vysledovať líniu antidemokratického násilia. Posledné udalosti vo washingtonskom Kapitole boli však     už vrcholom – prekročením politického a tiež demokratického Rubikonu.

Pred novým americkým prezidentom preto stojí veľmi  náročná a zodpovedná úloha a to aby správnym smerom ,, ukočíroval “ celú Americkú spoločnosť. Novozvolený americký prezident, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou voľby vyhral,  liberľavicový  Joe Biden bude mať ťažkú úlohu lebo bude musieť vrátiť do americkej spoločnosti zmierenie a pokoj. Ameriku bude musieť vyviesť  zo súčasného chaosu, zjednotiť všetkých Američanov a v prvom rade zastaviť šírenie pandémie koronavírusu Covid-19, ktorý si už  vyžiadal vyše 370 tisíc ľudských životov a denne pribúdajú ďalší nakazení a tiež obete pandémie. USA tak majú nezávideniahodné prvenstvo nie len v celkovom počte mŕtvych ale taktiež infikovaných občanov. V súčasnosti je v USA nakazených najviac osôb, ich počet už presiahol vyše 20 miliónov. Pri celkovom počte obyvateľov USA okolo 330 miliónov je to veľmi vysoké  číslo infikovaných a mŕtvych v porovnaní s ostatným svetom. Okrem pandémie budú musieť vyriešiť ešte veľké množstvo ďaľšich závažných problémov, pretože tieto majú  dopad na celkovú ekonomickú ale aj hospodársku stabilitu celej  spoločnosti. Ekonomika USA je zatiaľ na vrchole najvýkonnejších ekonomík.

Apropo  2:    Najvýkonnejšie ekonomiky sveta. Aj napriek všetkým problémom je obrovská americká ekonomika stále na prvom mieste svetového rebríčka najväčších a najvýkonnejších svetových ekonomík. Najväčšia ekonomika sveta však značne dopláca na dôsledky šírenia pandémie koronavírusu , preto bolo prerušených alebo utlmených mnoho ekonomických aktivít. Nové rekordy dosiahla taktiež nezamestnanosť, čo môže mať dopady v sociálnej oblasti a môže spôsobiť pnutie v celej americkej spoločnosti. Amerike na päty  šliape už dlhšie Čína ale aj EÚ ako celok všetkých ekonomík jednotlivých členských štátov. Na treťom mieste je zatiaľ ekonomika Japonska. Na štvrtom mieste v poradí je silná ekonomika Nemecka- európskeho lídra, ktorý má najsilnejšie a najstabilnejšie hospodárstvo na starom kontinente.  Piata v poradí je zatiaľ ekonomika Veľkej Británie. Ako sa bude vyvíjať situácia teraz po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ to sa dá veľmi ťažko predvídať. Ako bude vyzerať rebríček najsilnejších ekonomík sveta nám ukáže najbližšia budúcnosť. Dominovať zrejme bude Ázia, kde po vzore Číny sa do popredia tlačia aj ďalšie rýchlo napredujúce ázijské ekonomiky. Šancu uspieť má však aj silná EÚ.

Pandémia koronavírusu rozkmitala celú globálnu ekonomiku sveta a tak je veľmi ťažké predpovedať ako sa bude celková ekonomická, hospodárska a spoločenská situácia v súčasnosti a v nasledujúcich rokoch ďalej vyvíjať a to nielen v samotnej Amerike ale aj v ostatných štátoch a na celej našej planéte. Spojené štáty  budúcnosti už nikdy nebudú zrejme tým čim boli v minulosti.

Americký kapitalizmus voľného trhu a ich trhová ekonomika začína pokrivkávať. Lepšie to paradoxne funguje v socialistickej Číne, ktorá využíva mechanizmy voľného trhu a trhovú ekonomiku predovšetkým na presadzovanie svojich politických záujmov ale tiež na dosiahnutie  ekonomických a hospodárskych cieľov a postupné uspokojovanie sociálnych a materiálnych požiadaviek celej čínskej spoločnosti. Čína to má na rozdiel od USA všetko pod kontrolou o čom svedčia nimi  dosiahnuté výsledky v ekonomike  ale aj v boji proti koronavírusu. USA a Čína majú však aj niečo spoločné- sú najväčšími znečisťovateľmi životného prostredia. Návrat USA k povojnovej dominancií je už asi nereálny. Aby si udržali  terajšie postavenie vo svete budú musieť prejaviť veľa úsilia a mnoho zmeniť vo svojej politike -možno sa budú musieť viac ,,socializovať,“ aby zabezpečili väčšiu sociálnu spravodlivosť v americkej spoločnosti a odstránili značnú nerovnováhu a veľké rozdiely v životnej úrovni medzi chudobnými a bohatými Američanmi. Ďalší osud USA preto leží na pleciach novozvoleného amerického prezidenta. Keď budú napredovať, povedie to k prosperite na celom svete.

Na záver treba konštatovať, že nielen Amerika má problémy. Celý svet zápasí s množstvom problémov rôzneho charakteru, ktoré sa dlho vôbec neriešili, s postupom času sa nakopili a teraz zaťažujú celé ľudské spoločenstvo.              Celý svet sa ocitol na pokraji  kolapsu, nezavinil ho však koronavírus Covid-19 a ním spôsobená pandémia a následná koronakriza. Spôsobili si to ľudia sami svojou nenásytnosťou a nadradenosťou, drancovaním a znečisťovaním celej prírody, túžbou všetko vlastniť a ovládať, túžbou po mocí a sláve. A planéta Zem a jej príroda sa bráni a posiela nám svoje vážne varovanie prostredníctvom malého ale silného znamenia – koronavírusu  Covid – 19, ktorý je urýchľovačom celého politického, ekonomického a hospodárskeho kolapsu a spoločenského úpadku. Starý svet nám pred očami kolabuje, treba ho vzkriesiť- reštartovať, začať odznova, nevzdávať sa a kráčať stále vpred ! Spojme všetky sily dohromady- spoločne to zvládneme !

Úplne na záver treba  poďakovať všetkým ľuďom dobrej vôle v prvej línií, ktorí obetovali svoj čas, zdravie a niektorí aj svoj život, aby sme mi ostatní mali zabezpečené všetko na prežitie a prekonanie koronavirusu Covid-19.

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 110893x
Priemerná čítanosť článkov: 3360x

Autor blogu

Kategórie