Platy a platy /pokračovanie/

10. decembra 2022, koing, Nezaradené

Svoj predchádzajúci článok som začal vetou: Nie je plat ako plat. To je hlboká pravda. Väčšina občanov Slovenska /až okolo 70% pracujúcich/ zarábajú menej ako činí naša priemerná mzda v národnom hospodárstve /v r. 2021  to bolo 1211 Eur/. Spoliehať sa v tejto záležitosti na pomoc EÚ je naivné – bohatí nám nepomôžu. Práve naopak využívajú našu lacnú pracovnú silu na svoje ekonomické zámery a profitujú z toho. Slovensko si preto musí pomôcť samé a spolu musíme hľadať riešenia ako tento daný problém pozitívne čo najskôr vyriešiť. V závere článku som navrhoval urobiť zásadný obrat a to naraz zvýšiť platy všetkým pracujúcim 2-násobne a zároveň zvýšiť aj ceny tovarov a služieb tiež 2-násobne. Na začiatku sa nič podstatné nestane a tento počin nebude mať dopad na občanov- zvýšené výdavky si zaplatia zo zvýšených príjmov na svojich výplatných páskach. Jedine čo sa zmení je fakt, že už nebudeme platovo na chvoste EÚ. SR by sa po 2- násobnom zvýšení platov priblížila k ostatným štátom EÚ.

Apropo 1: Platy v EÚ. Najlepšie na tom v Európe sú Švajčiari, ktorý majú priemerné platy najvyššie. Dobré na tom sú aj pracujúci v Nórsku, Dánsku a v Holandsku s najvyššími platmi v rámci EÚ. Nasleduje Nemecko, Rakúsko a ďalšie západné štáty. Až potom v ďalšej ,,platovej triede“ sú východoeurópske štáty, včítane zoskupenia V 4.  Slováci však zaostávajú, predbehli nás už aj Česi, Maďari a Poliaci. Po vstupe do EÚ sa nám síce zvýšila životná úroveň no v otázke platov sme stále skoro na konci rebríčka.

Uvedené vyššie platy by mal garantovať náš štát. Nemalo by sa zabudnúť ani na chudákov dôchodcov ! Umelo zvýšené platy a dôchodky a tiež ceny tovarov a služieb postupne zreguluje zatiaľ fungujúce globálne trhové hospodárstvo.     Na základe ponuky a dopytu sa dostane trh postupne do rovnovážneho stavu.

Naší občania, ktorí už podľahli naplno kapitalistickému konzumu začnú postupne šetriť a menej nakupovať nepotrebné veci, alebo začnú chodiť nakupovať do okolitých štátov. Zahraničie zareaguje tiež zvýšením cien a tak sa budú ceny postupne vyrovnávať. Svoje vyššie príjmy budú môcť občania využiť na zmysluplnejšie účely než je bežný konzum a nákup nepotrebných veci, ktoré za krátky čas končia v odpade. Stále sa zvyšujúce množstvo odpadov zaťažuje našu prírodu, vodné toky, podzemné vody a celé naše životné prostredie. Motáme sa v bludnom kruhu z ktorého niet úniku.

P. S. : Musíme preto hľadať neustále neštandardné riešenia ako sa z bludného kruhu vymotať, skokom dobehnúť ostatných členov EÚ a potom spoločnými silami napredovať a prekonávať ekonomické, energetické a ekologické nástrahy.

                                     Slovensko na prvom mieste !