Založ si blog

Bratislava si vydýchla – ale nadýchnuť sa ešte nemôže

Super…..Bratislavčania si vydýchli. Vláda zaviedla opatrenia na elimináciu šírenia nákazy koronavírusom  Kovit-19  a na zamedzenie  voľného pohybu  osôb vo veľkých urbanistických celkoch ako sú Bratislava a Košice a  vo všetkých krajoch, regiónoch ako aj v menších obciach a mestách Slovenska. V Bratislave by to mohlo vyzerať ako  vo sviatok, keď všetci cezpoľní sa zdržujú doma a nesťažujú svojou činnosťou život obyvateľom žijúcim, bývajúcim a pracujúcim v hlavnom meste. Opak je pravdou, do Bratislavy prichádzajú v bežnom režime tisíce občanov – celé  Slovensko  chodí a jazdí do nášho mesta hojne využívať  jeho ekonomické výhody. Mesto im poskytuje pracovné príležitosti, možnosť nakúpiť si, užívať si veľkomesta a iné výhody. To by nebolo samé osebe takou prekážkou, keby  to nezneužívali a správali sa ohľaduplne, t.j. parkovali  len na vyhradených  parkoviskách – neničili  by tak mestské cesty a komunikácie a neznečisťovali naše mesto výfukovými exhalátmi a inými odpadkami. Mimobratislavskí vodiči denne okupujú neplatené parkoviska po celom meste, na sídliskách parkujú aj na trávnikoch a chodníkoch. Zaberajú nám voľné parkovacie miesta a tak musíme  miesto na parkovanie dlho hľadať a zaparkovať ďaleko od svojho bydliska, alebo si za parkovacie miesto draho zaplatiť. Osobne som bol  svedkom situácie, keď vodič s cudzou  ŠPZ zaparkoval na sídlisku, vyprázdnil celý kufor auta a plné igelitky odpadu putovali  do preplneného kontajnera. Je to určite lepšie riešenie ako keby kufor vyprázdnil niekde v lese, ale za odvoz a likvidáciu odpadu musia zaplatiť zo svojho vrecka len občania Bratislavy.

Každý deň  100 – 150 tisíc prišelcov aj so svojimi autami  znečisťujú životné prostredie, zamorujú vzduch, celodenne zaberajú parkovacie miesta a najmenej 2x denne ráno a večer vytvárajú dopravné zápchy a znepríjemňujú život obyvateľom nášho mesta.  Počas dňa využívajú všetky ekonomické výhody  Bratislavy a večer sa pekne vrátia do svojich rodinných domov v okolí mesta a v pohode spokojne odpočívajú a relaxujú pri televízoroch, alebo  vo svojich záhradách. Bratislavčania z panelákov celodenne dýchajú znečistený vzduch a po práci ,,si vychutnávajú“ zamorené životné prostredie. Naše deti od malička trpia rôznymi alergickými ochoreniami, respiračnými problémami a inými chorobami – trpia za niečo, čo im ich rodičia nespôsobili. Väčšina obyvateľov mesta chodí do práce pešo, na bicykloch alebo využívajú  MHD, len menšia časť sa prepravuje autami v dlhých kolónach a v dopravných zápchach. Bratislavčania majú svoje auta väčšinou ,,odparkované“ a využívajú ich len na prepravu mimo mesta, pri jazde na dlhšie vzdialenosti za príbuznými, alebo počas dovolenky. Je načase aby sme to zmenili a razantne požadovali, aby tento nežiaduci alarmujúci stav kompetentné orgány na všetkých úrovniach začali riešiť. Už v stredoveku platilo, že kto prekročil hradby mesta musel zaplatiť  pri vstupe cez mestskú bránu zodpovedajúce mýto a za vyvezený tovar niekde zaplatiť tiež stanovené clo. Tak by to malo platiť v Bratislave aj teraz. Vybrané poplatky by mohli slúžiť na rozvoj  mesta, na výsadbu parkovej zelene a na zachovanie optimálneho životného prostredia v celom regióne     – v prospech všetkých jeho občanov, včítane návštevníkov Bratislavy a jej okolia.

Inšpirovať by sme sa mohli inými mestami ako je napr. Singapur, kde všetko funguje v prospech obyvateľov tohto mesta /štátu/ ale  vyžaduje sa tu prísny poriadok , ktorý všetci zodpovedne dodržujú. Pomohlo to v Singapure aj v boji proti koronavírusu , kde je zatiaľ prijateľný počet  pozitívne nakazených obyvateľov a celý región dlhodobo  ekonomický prosperuje a napreduje.

Bratislavčania, poďme využiť  príležitosť, ktorú nám súčasná situácia ponúka a pusťme sa do riešenia akútneho stavu, ktorý už neznesie ďalší odklad. Vyzývame všetkých kompetentných- samosprávu BA na všetkých úrovniach aby  túto kritickú situáciu začali konečne a neodkladne spolu riešiť a pomohli  ukradnutú Bratislavu znovu vrátiť Bratislavčanom. Máme teraz šancu ako daný problém spoločne a natrvalo vyriešiť a ponúknuť krásu Bratislavy a jej okolia všetkým ľuďom dobrej vôle dodržujúcim dohodnuté pravidla. Pusťme sa do práce – spoločne to zvládneme !

             Nazdar Slovensko – Bratislava na prvom mieste.

 

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 110910x
Priemerná čítanosť článkov: 3361x

Autor blogu

Kategórie