Založ si blog

Park kultúry a oddychu  /PKO/

 

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany                                a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne.

Poďme na to !  V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase  nečinnosti  som sa vybral na prechádzku po nábreží  Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších dejín osídlenia mesta až po súčasnú modernú históriu hlavného mesta Slovenska Bratislavy.

Vyrazil som po nábrežnej promenáde smerom od Starého mosta, ktorý je už pekne zrekonštruovaný a vyzerá ako novopostavený. Dlho to bol náš jediný a prvý most v Bratislave, ktorý spájal Staré mesto s Petržalkou a prechádzala po ňom aj železnica.

Pokračoval som pomalí ďalej. Breh Dunaja lemovalo niekoľko pristavených veľkých riečnych osobných lodí z množstvom zahraničných pasažierov, ktorí si loďou                 „ odskočili “ z Viedne alebo Budapešti na výlet do nášho mesta, aby si poprezerali kultúrne aj iné pamätihodnosti hlavného mesta Slovenska. Naše  mesto  ponúka turistom taktiež veľké množstvo technických zaujímavosti. Keďže počasie nám všetkým prialo na svojej prechádzke som pokračoval ďalej okolo nástupišťa starého Propelera, ktorého budovy sa nachádzajú na oboch brehoch Dunaja. Medzi oboma brehmi v minulosti /keď bol k dispozícii stále ešte len jediný starý oceľový most/ najprv premával dymiaci parník, neskôr motorová loď, ktoré pravidelne prepravovali  cestujúcich z jedného brehu na druhý. Ľudia tak nemuseli šliapať pešo po moste.

Ďalej moja prechádzka pokračovala popod  most SNP /od roku 1993 do roku 2012 Nový most/, ktorý most bol zprevádzkovaný v roku 1972.Tento cestný oceľový most je jedinečný tým, že je zavesený iba na jednom jedinom pylóne postavenom na petržalskom brehu a v samotnom toku Dunaja tak už nebolo potrebné umiestniť žiadne  ďalšie podporné piliere. Na vrchole tohto pylónu v úctyhodnej výške               85 m v jeho kupole je umiestnená vyhliadka a reštaurácia prezývaná UFO.

Po krátkej zástavke som pokračoval ďalej až som sa dostal ku modernému komplexu River Park. Za ním som narazil na oplotenie, za ktorým už viac rokov rastie burina a nikto sa o toto územie nestará. Je to plocha kde v minulosti stal Park kultúry a oddychu – bývalé všetkým ľuďom známe a hojne navštevované PKO. Prekvapilo ma, že toto lukratívne územie v m.č. Staré Mesto je stále prázdne, zanedbané a nevyužité. Za touto doposiaľ nevyužitou plochou stoji budova Hydrotechnického laboratória VÚVH a samotný areál Výskumného ústavu vodného hospodárstva  /VÚVH/. Potom nasleduje areál- študentský domov Lafranconi.

Svoju nedeľnú prechádzku po nábreží som ukončil pri ďalšom moste cez Dunaj – pri moste Lanfranconi, cez ktorý prechádza diaľnica do Petržalky.

Apropo 1: Park kultúry a oddychu v Bratislave /PKO/ bolo známe a ľuďmi hojne navštevované kultúrne, spoločenské, výstavné a oddychové zariadenie nachádzajúce sa na nábreží  Dunaja v mestskej časti Staré Mesto. Konali sa tu pravidelne veľké podujatia : výstavy, veľtrhy, plesy, filmové premiéry, slávnosti, zjazdy aj známa Bratislavská líra. PKO sa začalo budovať v roku 1951 a bolo otvorené v roku 1954. V roku 1955 sa v novopostavenom PKO v Bratislave konalo slávnostné zhromaždenie na počesť všetkých jeho budovateľov. PKO sa  stalo najobľúbenejším miestom na relax pre všetkých Bratislavčanov a návštevnosť areálu rýchlo narastala. Bola tu architektonický dobré zvládnutá vstupná hala, veľká sála pre konanie hromadných podujatí a malá sála na komornejšie, menšie podujatia. Hrali a spievali tu aj mnohí svetoznámi umelci. Nebola to len stavba propagujúca komunistickú moc, ale slúžila taktiež aj pre zábavu a oddych nás obyčajných ľudí. Je veľmi, veľmi smutné, že sme dopustili bratislavské PKO zbúrať !

                                       Teraz nemáme nič !!     

Apropo 2:  Budovy legendárneho bratislavského PKO začal developer búrať 29.12.2015. V decembri 2022 uplynulo odvtedy už 7 rokov. Tak ako to tam teraz vyzerá nezapríčinilo Rusko ani ruské bomby. Za túto skazu si môžeme my sami, lebo sme to dopustili ! Dnes je na tomto mieste „kultúrna“ diera,      za ktorú nesie niekto plnú zodpovednosť. Podobne skončil aj  dom kultúry Istropolis a ďalšie podobné zariadenia po celom Slovensku !

                                   Čo k tomu povedať na záver ?!

P.S.  Blížia sa voľby a začala sa predvolebná kampaň. Budú nám sľubovať všetci modré z neba, po zvolení však mnohí z nich na svoje veľké sľuby rýchlo zabudnú. Voľme si preto takých kandidátov, ktorí budú naše Slovensko reprezentovať, ďalej budovať, zveľaďovať a skrášľovať a nie znevažovať, búrať a devastovať !

 

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

Mierový pochod

16.03.2023

Pred niekoľkými dňami v piatok podvečer 03.03.2023 vyvrcholila v Bratislave séria pochodov za mier, ktoré sa konali v rôznych našich mestách po celom území Slovenskej republiky /SR/. Mohutný piatkový pochod v hlavnom meste sa začal okolo 17°° hodiny pred Grasalkovíčovým palácom na Hodžovom nám. Odtiaľ sa účastníci pochodu presunuli cez Suché mýto, Drevenú [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111150x
Priemerná čítanosť článkov: 3368x

Autor blogu

Kategórie