Založ si blog

Mierový pochod

 

Pred niekoľkými dňami v piatok podvečer 03.03.2023 vyvrcholila v Bratislave séria pochodov za mier, ktoré sa konali v rôznych našich  mestách po celom území Slovenskej republiky /SR/. Mohutný piatkový pochod v hlavnom meste sa začal okolo 17°° hodiny pred Grasalkovíčovým palácom na Hodžovom nám.

Odtiaľ sa účastníci pochodu presunuli cez Suché mýto, Drevenú ulicu, kúsok po Obchodnej ulici, po Poštovej ulici a cez Námestie SNP. Ďalej prešli cez Kamenné námestie a po Jesenského ulici  až na Hviezdoslavove námestie. Na námestie dorazil dav účastníkov  okolo 18°° hodiny. Ľudia v drvivej väčšine mávali slovenskými zástavami a držali množstvo rôznych transparentov ,,za mier“ a ,,proti vojne“. Väčšina Slovákov si neželá vojnu, neželajú si posielanie zbraní na Ukrajinu. Chcú  pokoj a mier pre seba, svoje deti a svoje rodiny a pre všetkých  mierumilovných  občanov na celom svete, na celej našej modrej planéte.

Veľmi som bol zarazený, keď som sa večer vo vysielaní RTVS dozvedel, že na tomto pochode za mier bolo len niekoľko  stoviek účastníkov. To je nezmysel a túto nepravdivú informáciu chcem ďalej na základe technických údajov vyvrátiť !

Apropo 1:Celá plocha Hodžovho námestia pred prezidentským palácom má  lichobežníkový, alebo trojuholníkový tvar – podľa uhla pohľadu.  Pri pohľade  smerom zo Suchého mýta ma tvar trojuholníka. Pri inom pohľade v smere  od Poštovej ulice má zase tvar lichobežníka. V oboch prípadoch vychádza  výmera uvedenej plochy námestia minimálne okolo 5 tisíc m2 . /Zo strany Štefánikovej ul. je dĺžka úseku cca 60-80 m, zo strany Banskobystrickej ul. asi 40 m, medzi Štefánikovou a Banskobystrickou ul. asi 120 m a zo strany Hodžovho námestia je dĺžka okolo150 m /.

Na uvedenú plochu sa zmestí minimálne 5 tisíc ľudí za predpokladu, že na ploche 1×1 m stal iba jeden človek. No dobrých ľudí sa pomesti oveľa viac a mohlo ich tam stať aj 2x, 3x, alebo dokonca 4x toľko ako činí výpočet. Naša RTVS však tvrdila, že na pochode za mier bolo  len niekoľko stoviek účastníkov, s ktorou  informáciou nemôžem v žiadnom prípade súhlasiť a predkladám ďalší dôkaz, že počet účastníkov bol podstatne vyšší. Celý presun cez  mesto z Hodžovho námestia na Hviezdoslavove námestie trval približne hodinu a jeho trasa má dĺžku asi 1,2 km. Účastníci išli vedľa seba v  5-10 člennom rozstupe. K tomuto pochodu sa pridávali ďalší sympatizanti, ktorí chceli takto vyjadriť svoj negatívny postoj k prebiehajúcej vojne a boli by za vyriešenie tohto konfliktu mierovou cestou.

Apropo 2: Presun medzi dvoma námestiami v 5-stupe na dĺžke 1200 m v čase za 1 hodinu nám dáva výsledok počtu účastníkov pochodu minimálne 6 tisíc.

Informáciu RTVS o celkovom  počte účastníkov je možné takto vyvrátiť aj v tomto prípade. Nepravdivú informáciu je však možné vyvrátiť aj tretí krát a to priamo na Hviezdoslavovom námestí , kam sa mierový pochod postupne  presunul.

Apropo 3: Celé Hviezdoslavove námestie v smere od Rybného námestia až po Ganymedovú fontánu pred historickou budovou Slovenského národného divadla má dĺžku cca 350 m. Šírka  námestia je rôzna – zo strany Rybného námestia je asi 50 m, postupne sa rozširuje. Na úrovni  pred hotelom Carlton šírka Hviezdoslavovho námestia dosahuje cca 70 m a dĺžka približne 100 m, čo predstavuje plochu 7 tisíc m2. Na takejto ploche mohlo stáť cez 7 tisíc ľudí.

Účastníci mierového pochodu, ktorí vydržali a dorazili až na Hviezdoslavove námestie sa zhromaždili pred Americkou ambasádou, alebo ak chcete pred hotelom Carlton. Mohutné zhromaždenie tu pokračovalo a celkový počet účastníkov dosahoval už minimálne 7 tisíc osôb sústredených pred ambasádou skoro na celej ploche zaplneného Hviezdoslavovho námestia. 

      Z uvedeného vyplýva, že na Mierovom pochode v Bratislave sa zúčastnilo minimálne 5 až 7 tisíc občanov a nie  niekoľko sto ako to tvrdila naša  RTVS.

P.S. Nechcem vyvolávať vášne, ide mi len o pravdu a preto sa vyjadrujem k  pochodu s odstupom času a len čisto technickým pohľadom bez politického zámeru.

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 110902x
Priemerná čítanosť článkov: 3361x

Autor blogu

Kategórie