Založ si blog

Voľby 2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády.  Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať predčasné parlamentné voľby. Tieto sa však musia uskutočniť v skoršom termíne, a to ešte v roku 2023. V súvislosti so skrátením volebného obdobia padli viaceré návrhy: Aby sa predčasné parlamentné voľby konali už 24. júna  /návrh predložil Hlas – SD/, alebo dokonca už 27. mája /podľa návrhu strany Smer- SD/. Tieto návrhy však nezískali dostatočnú podporu celého nášho parlamentu.            Predčasné parlamentné voľby sa preto budú konať s najväčšou pravde podobnosťou ešte na jeseň 30. 09. 2023. Na tomto skoršom termíne volieb sa dohodli 22. 01. 2023 všetci súčasní aj bývali koaliční partneri: Obyčajní ľudia a nezávisle osobnosti, Sme rodina, Za ľudí a taktiež Sloboda a solidarita.

Apropo 1:  Voľby. V Slovenskej republike /SR/ rozoznávame voľby parlamentné, voľby prezidentské, voľby do európskeho parlamentu, ďalej voľby do orgánov obecnej samosprávy /komunálne voľby/ a voľby do územnej samosprávy /do VÚC/. Volebný proces zastrešuje Volebný zákon SR. Občania si vo voľbách vyberajú svojich zákonných politických nominantov, ktorí ich po zvolení reprezentujú po určité volebné obdobie v príslušnom politickom organe.V roku 2024 nás čakajú prezidentské voľby a voľby našich zástupcov do Európskeho parlamentu. Slovensko tak čaká horúca predvolebná kampaň, ktorá začne v lete a možno už na jar v roku 2023.

Predčasné voľby, či sa už budú konať v máji, júny, alebo v septembri problémy Slovenska nevyriešia lebo tieto majú globálny charakter. Pandémia koronavírusu  Covid-19, zničujúca vojna prebiehajúca na Ukrajine a nastupujúce klimatické zmeny majú celosvetový charakter a dopad na obyvateľstvo celej našej modrej planéty. Celý svet sa pohybuje z jednej krízy do druhej – môžeme už hovoriť o permanentnej svetovej kríze.  Svet stojí na pokraji ekonomického, energetického a ekologického kolapsu. To sa premieta postupne a nenápadne do všetkých oblasti nášho života a tiež  do politiky a fungovania celej  našej spoločnosti. A prejaví sa to jednoznačne taktiež vo voľbách do nášho parlamentu !

Úplne od základov sa bude musieť zmeniť pohľad všetkých zúčastnených na voľby /tak občanov – voličov, ale tiež pohľad kandidátov – nominantov politických strán a hnutí, ktorí sa budú  o priazeň voličov uchádzať/. Občania by si nemali voliť svojich priaznivcov podľa politickej orientácie, ale podľa toho či sú ,,vyvolení“ schopní v ťažkých a zlých časoch všetci navzájom spolupracovať a spoločnými silami urobiť všetko pre našich občanov a v prospech Slovenska. Nastupujúce ťažké a zlé časy  vyžadujú vzájomnú jednotu, sociálnu spolupatričnosť, obetavosť a spoluprácu nás všetkých a tiež celej našej spoločnosti bez rozdielu !                        Dôležitú úlohu pri  voľbách zohrá postoj k vojne na Ukrajine ! 

Apropo 2 : Vojna na Ukrajine trvá už vyše roka /od 24.02. 2022/. Vojnové udalosti prebiehajúce v tesnej blízkosti našich hraníc u nášho východného suseda rozdelili občanov aj politikov na dva  proti sebe stojace tábory. Podstatná časť našich občanov súhlasí s poskytovaním humanitárnej pomoci pre vojnou postihnutých občanov Ukrajiny, najmä pre matky s deťmi. Naši politici  sú však za poskytovanie vojenskej pomoci. Zbrane Ukrajine nepomôžu, len zbytočne  predlžujú a eskalujú prebiehajúci vojnový konflikt a spôsobujú ľuďom utrpenie a smrť.Hrozí vypuknutie svetovej vojny. Spoločne musíme hľadať mierové riešenie tohto konfliktu !!

Dosluhujúca vládna garnitúra odsúhlasila vývoz zbrani a zbraňových systémov na  Ukrajinu. Robia tak zo Slovenska terč a zaťahujú nás nepriamo do vojny. Vojna medzi Ukrajinou a Ruskom /ktorú začalo Rusko/ predstavuje pre nás a pre celý svet veľké nebezpečenstvo. Je potrebné hľadať mierové riešenie. Nájdu sa však medzi nami takí, ktorí budú voliť znova podporovateľov vojny a takto budú zaťahovať Slovensko do vojny s Ruskom, no bojovať za nich majú ľudia, ktorí chcú mier!

Už dávnejšie som vyzval všetkých našich politikov aby sa zbavili  skostnatených ľavicovo – pravicovo – konzervatívne – liberálne orientovaných straníckych členení, vzájomnej neznášanlivosti, osobnej animozity, politikárčenia a taktiež všetkých prejavov extrémizmu a populizmu prejavujúcich sa nateraz v súčasnej našej parlamentnej  politike. Vyzývam preto všetkých našich politikov bez rozdielu:

Posuňte sa do politického stredu – vytvorte po voľbách veľkú ,,stredovú“ koalíciu všetkých strán , ktoré sa dostanú do parlamentu. Takáto veľká koalícia bude zastupovať všetkých občanov Slovenska. Politika nás bude  potom všetkých spájať a nie rozdeľovať a štvať navzájom proti sebe.

Jedine takáto „vše voličská“ koalícia môže zabezpečiť fungovanie štátu do budúcnosti, pretože potom všetci politici a občania budú spolupracovať a preberú spoločne plnú politickú, spoločenskú a kolektívnu zodpovednosť za celé naše Slovensko.

V ťažkých časoch nás politika  nemôže rozdeľovať ale musí nás všetkých spájať aby sme spoločnými silami zvládali všetky prekážky a konali spoločne a jednotne v prospech nášho Slovenska a všetkých jeho občanov.

Voľme preto kandidátov, ktorí budú spĺňať tieto kritéria !!

 

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Mierový pochod

16.03.2023

Pred niekoľkými dňami v piatok podvečer 03.03.2023 vyvrcholila v Bratislave séria pochodov za mier, ktoré sa konali v rôznych našich mestách po celom území Slovenskej republiky /SR/. Mohutný piatkový pochod v hlavnom meste sa začal okolo 17°° hodiny pred Grasalkovíčovým palácom na Hodžovom nám. Odtiaľ sa účastníci pochodu presunuli cez Suché mýto, Drevenú [...]

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111149x
Priemerná čítanosť článkov: 3368x

Autor blogu

Kategórie