Založ si blog

Platy a platy /pokračovanie/

Svoj predchádzajúci článok som začal vetou: Nie je plat ako plat. To je hlboká pravda. Väčšina občanov Slovenska /až okolo 70% pracujúcich/ zarábajú menej ako činí naša priemerná mzda v národnom hospodárstve /v r. 2021  to bolo 1211 Eur/. Spoliehať sa v tejto záležitosti na pomoc EÚ je naivné – bohatí nám nepomôžu. Práve naopak využívajú našu lacnú pracovnú silu na svoje ekonomické zámery a profitujú z toho. Slovensko si preto musí pomôcť samé a spolu musíme hľadať riešenia ako tento daný problém pozitívne čo najskôr vyriešiť. V závere článku som navrhoval urobiť zásadný obrat a to naraz zvýšiť platy všetkým pracujúcim 2-násobne a zároveň zvýšiť aj ceny tovarov a služieb tiež 2-násobne. Na začiatku sa nič podstatné nestane a tento počin nebude mať dopad na občanov- zvýšené výdavky si zaplatia zo zvýšených príjmov na svojich výplatných páskach. Jedine čo sa zmení je fakt, že už nebudeme platovo na chvoste EÚ. SR by sa po 2- násobnom zvýšení platov priblížila k ostatným štátom EÚ.

Apropo 1: Platy v EÚ. Najlepšie na tom v Európe sú Švajčiari, ktorý majú priemerné platy najvyššie. Dobré na tom sú aj pracujúci v Nórsku, Dánsku a v Holandsku s najvyššími platmi v rámci EÚ. Nasleduje Nemecko, Rakúsko a ďalšie západné štáty. Až potom v ďalšej ,,platovej triede“ sú východoeurópske štáty, včítane zoskupenia V 4.  Slováci však zaostávajú, predbehli nás už aj Česi, Maďari a Poliaci. Po vstupe do EÚ sa nám síce zvýšila životná úroveň no v otázke platov sme stále skoro na konci rebríčka.

Uvedené vyššie platy by mal garantovať náš štát. Nemalo by sa zabudnúť ani na chudákov dôchodcov ! Umelo zvýšené platy a dôchodky a tiež ceny tovarov a služieb postupne zreguluje zatiaľ fungujúce globálne trhové hospodárstvo.     Na základe ponuky a dopytu sa dostane trh postupne do rovnovážneho stavu.

Naší občania, ktorí už podľahli naplno kapitalistickému konzumu začnú postupne šetriť a menej nakupovať nepotrebné veci, alebo začnú chodiť nakupovať do okolitých štátov. Zahraničie zareaguje tiež zvýšením cien a tak sa budú ceny postupne vyrovnávať. Svoje vyššie príjmy budú môcť občania využiť na zmysluplnejšie účely než je bežný konzum a nákup nepotrebných veci, ktoré za krátky čas končia v odpade. Stále sa zvyšujúce množstvo odpadov zaťažuje našu prírodu, vodné toky, podzemné vody a celé naše životné prostredie. Motáme sa v bludnom kruhu z ktorého niet úniku.

P. S. : Musíme preto hľadať neustále neštandardné riešenia ako sa z bludného kruhu vymotať, skokom dobehnúť ostatných členov EÚ a potom spoločnými silami napredovať a prekonávať ekonomické, energetické a ekologické nástrahy.

                                     Slovensko na prvom mieste !

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111147x
Priemerná čítanosť článkov: 3368x

Autor blogu

Kategórie