Založ si blog

Svet na pokraji kolapsu

Celý svet je na pokraji ekonomického, ekologického a energetického kolapsu /ďalej 3 E kolaps / a tiež sociálneho, spoločenského a morálneho úpadku.

Apropo 1:   3 E kolaps. Súčasná globálna ekonomika  je primárne zameraná na tvorbu zisku. Maximálne zaťažuje životné prostredie lebo kladie nároky na  logistiku, dopravu a distribúciu tovarov  v rámci všetkých kontinentov a celého sveta. Preprava tovarov pendlujúcich po celej planéte zbytočne zaťažuje naše životné prostredie a znečisťuje celú prírodu- čo vedie ku ekologickej katastrofe. Ekológia je druhoradá lebo na prvom mieste je vždy zisk. Energetické zdroje planéty sa postupne stenčujú a miznú no dopyt po energiách neustále rastie. Smerujeme k totálnemu kolapsu !

Severnej Amerike hrozí občianska vojna, Európskej únií rozpad, Afrike vládne chudoba, Arktída a Antarktída sa roztápajú, Austrália sa uzatvára pred ostatným svetom, Ázia je preľudnená a Južná Amerika zápasí s podobnými problémami ako celý svet. To je zjednodušený no výstižný obraz súčasného sveta. Všade vládne chaos, rozvrat a pocit bezmocnosti a neistoty do budúcnosti. Deformácia tradičných konzervatívnych hodnotových ukazovateľov spôsobených neoliberálnym myslením a nekontrolovateľnou globalizáciou dosiahli  vrchol. Do toho všetkého zasiahol ako  urýchľovač rozpadu spoločnosti koronavírus Covid -19.

Apropo  2:   Amerikakolíska demokracie. V USA je politická situácia pred nastávajúcimi voľbami na bode varu. V minulosti bola americká demokracia vzorom, v súčasnosti je americká demokracia unavená a morálne opotrebovaná. Amerika je na prahu občianskej vojny – stačí  iskierka a buchne to. Všetci sú proti  všetkým. Rabovanie, občianske a rasové nepokoje, sociálna nespravodlivosť, veľké rozdiely medzi chudobnými a bohatými, rasová diskriminácia to sú hlavné črty spoločenskej a sociálnej nestability americkej spoločnosti. Najnebezpečnejšia je skutočnosť, že všetci sú ozbrojení. Medzi americkým ľudom je nakopené obrovské množstvo zbraní držbu ktorých im zaručuje ich ústava. Aj ten najväčší chudák má doma aspoň mačetu, mnohí vlastnia útočné pušky , automatické zbrane, niektorí  farmári majú doma celý arzenál zbrani a munície. V poslednom  čase tesne pred prezidentskými voľbami značne stúpol ich predaj. Majú viac zbraní ako zásob jedla na zlé časy. Väčšina z nich nikdy nehladovala a osobne nezažili  vojnu aj keď mnohí z nich sú vystavení zničujúcim prírodným katastrofám a pohromám, ktoré sa stále častejšie opakujú a stávajú sa už súčasťou ich každodenného života. Nateraz to ešte zvládajú, budúcnosť je však neistá.

Ľudia sú šokovaní , frustrovaní a vystrašení, prežívajú ťažkú psychickú záťaž, depresiu a neistotu.  Hlavne tí starší skôr narodení,  ktorí už prežili aj horšie časy vedia vydedukovať čo ich v budúcnosti  čaká  a aké dopady to bude mať na ich rodiny, pokiaľ  ich neskolí Covid-19 a neskonči  predčasne ich život.  Koronavírus  so zdvihnutým varovným prstom nám nastavil zrkadlo pravdy. Tí vnímavejší  sa v zrkadle spoznajú, zamyslia sa a pochopia, že tadiaľto cesta k napredovaniu nevedie, že musíme spomaliť, pozastaviť sa a v nevyhnutnom prípade     aj reštartovať a začať všetko od začiatku  s novým tvorivým elánom.  Neomylní svetoobčania, bezchybní  slniečkári, neoliberáli, globalisti a všetci vyvolení si potrebujú len potvrdiť:  zrkadielko -zrkadielko povedz nám akí sme mi liber- krásni, super- úžasní a hlavne najdemokratickejší zo všetkých na planéte. Chceli by vylepšovať demokraciu a uzurpovať si ju len pre seba a seberovných. Národne orientovaní, konzervatívne  a prorodinne  zmýšľajúci  ľudia sú hodení do jedného politického koša spolu s fašistami – ako nežiaduci spoločensky odpad. Tyrannosaurus rex si  myslel tiež, že je super a predsa príroda to zariadila úplne ináč, pretože príroda je vždy silnejšia.

Apropo 3:  Demokracia  sa vylepšovať nedá. Demokracia je len jedna, je absolútna a jednoznačná platná pre všetkých rovnako bez rozdielu. Nie je meniteľná  podľa želania jednotlivca alebo skupiny. Vylepšovať demokraciu sa pokúšali komunisti, chceli buržoáznu demokraciu vylepšiť na socialistickú demokraciu. Teraz sa pokúšajú vylepšiť demokraciu pre seba liberáli pravicoví aj ľavicoví. Demokracia je tu od staroveku- od čias starého antického Grécka a starovekého Ríma kde boli položené základy demokracie. Tu bola otestovaná jej univerzálna funkčnosť a použiteľnosť pri riadení štátu. V dnešnej dobe sa demokracia  stala súčasťou politiky. Demokracia je vždy politicky bezfarebná, nie je ľavicová ani pravicová, konzervatívna ani liberálna. Nemôže ju vlastniť nikto, ale patrí všetkým bez rozdielu, podľa vopred dohodnutých pravidiel odsúhlasených všetkými. Každý volič má právo aby ho zastupoval  v parlamente jeho poslanec. Poslanci majú presadzovať vôľu všetkých občanov  bez rozdielu, podľa toho koho si občania vo voľbách zvolili. Parlament sa nemá deliť na poslancov koalície a opozície, ktorí medzi sebou bojujú a traumatizujú spoločnosť,    ale má tvoriť jeden kompaktný celok. Jeho zákonné rozhodnutia  majú občanov a celú spoločnosť spájať a nie rozdeľovať, lebo všetci sme teraz v čase pandémie na jednej lodi. Len spoločnými silami môžeme zastaviť nekontrolované šírenie vírusu !

Naša vláda sa rozhodla, že koronavírus porazí  všetkými možnými aj nemožnými prostriedkami. Vymyslela plošné testovanie obyvateľstva a to všetkých od 10 do 65 rokov. Občania boli ochotní stáť aj  niekoľko hodín v dlhočizných radoch aby získali certifikát, ktorý je odpustkom, pardon osvedčením pre slobodný pohyb. Na základe uvedeného certifikátu sú občania rozdelení na tri kategórie: Kategória  A- negatívny výsledok testu, Kategória B- pozitívny výsledok testu a Kategória C- ostatní občania, ktorí test dobrovoľne neabsolvovali. Negatívny výsledok testu je podmienkou voľnosti: môžu isť do práce, na nákupy, voľne sa pohybovať a majú aj ďalšie  výhody oproti ostatným nevyvoleným občanom. Pozitívny výsledok testu a dobrovoľná neúčasť na testovaní znamená zákaz vychádzania mimo miesta bydliska. Týmto ľuďom je naordinované ako liek proti koronavírusu  Covid -19 domáce vezenie /pardon karanténa/ v trvaní 10 dní. Výborné riešenie – máme kasty a nepotrebujeme už ani vakcínu na ktorej vývoji by farmaceutické spoločnosti mohli zarobiť milióny. Ak sa toto riešenie ľuďom zapáči vláda určite v skrátenom legislatívnom konaní schváli predlženie zákazu vychádzania a dobu karantény aj na dlhšie obdobie ako terajších 10 dní. S nedočkavosťou čakajú na výsledky plošného testovania aj vlády ostatných štátov Európskej únie aby mohli svojím občanom ponúknuť účinnú ochranu proti nekontrolovateľnému šíreniu koronavírusu. Ak sa to osvedčí môžu sa stať výsledky testovania štandardom pre celú EU v boji na zastavenie pandémie a nekontrolovateľného šírenia koronavírusu.

Apropo 4:  Európska únia je na tom lepšie ako Amerika /USA/ aj keď problémy sú aj tu. Najväčším problémom od roku 2015 je prílev prisťahovalcov- jav, ktorý rozdelil celú EU na dva tábory. Emigranti, ktorí húfne po tisícoch riskujú svoje životy plavbou cez Stredozemné more na chabých plavidlách a gumených člnoch  končia prevažne  v štátoch južnej Európy /v Grécku, Taliansku a Španielsku/. Preplnené migračné tábory praskajú vo švíkoch a vlády týchto štátov  sú bezradné a žiadajú o solidaritu a pomoc. EU by chcela preto rozdeliť migrantov pomocou kvót do všetkých členských štátov únie, s čím nesúhlasia stredoeurópske a východoeurópske štáty. Štáty západnej Európy s vyšším štandardom životnej úrovne /historicky dosiahnutej aj za koloniálnej nadvlády vydrancovaním kolónií/ boli na tom ekonomicky dobré. Migrácií sa preto spočiatku nebránili. Štáty strednej a východnej Európy boli a sú zásadne proti migrácií, lebo majú svoje vlastné problémy a ešte stále bojujú za dosiahnutie vyššej životnej úrovne na úroveň celej EU. Dosiahnutie celoeurópskeho štandardu životnej úrovne aj po 16 rokoch od vstupu do EU je pre nás stále v nedohľadne. Je hudbou budúcnosti.

Ako zabrániť celosvetovému kolapsu ?  

Svet potrebuje zásadný reštart a preformátovanie celej spoločnosti na model, ktorý bude garantovať spravodlivú deľbu výsledkov práce všetkých občanov v prospech celej spoločnosti a nielen na tvorbu maxi ziskov pre vyvolených – zbohatlíkov, podvodníkov, oligarchov  a podobných v rukách ktorých končí  väčšina svetového bohatstva a o zvyšok sa delíme mi všetci- zvyšná väčšina. Najsilnejšia ekonomika sveta USA bude musieť prejaviť veľa úsilia aby si svoje prvenstvo obhájili a udržali. Na päty im šliape Čína ale aj Európska únia. Novozvolený americký prezident, či to bude liberľavicový Joe Biden, alebo liberpravicový Donald Trump bude musieť vrátiť do americkej spoločnosti pokoj a vyviesť ju zo súčasného chaosu, zjednotiť všetkých Američanov, zastaviť pandémiu a mnoho ďalších  vecí, ktoré pomôžu posunúť Ameriku smerom vpred. Ak sa im to nepodarí USA padnú z trónu a dominovať svetu v budúcnosti bude Ázia /Čina/, alebo silná zjednotená Európa. Aby bola Európa silnejšia a konkurencie schopná musí sa Európska Únia ešte viac integrovať ako celok ale aj vnútorne. Väčší  hlas musí dostať východná Európa, čo sa darí nateraz Vyšehradskej štvorke /Česko, Poľsko, Slovensko a Maďarsko/- V4.  Ak by sa pridali aj ďalšie východoeurópske krajiny ako sú pobaltské štáty – Litva, Lotyšsko a Estónsko  /Baltská trojka/ a ostatné krajiny východnej Európy – Bulharsko, Rumunsko, Chorvátsko, Slovinsko a prípadne aj Grécko mohol by vzniknúť v EU  silný východný blok rozprestierajúci sa od  severu  až na  juh od Baltického mora až po Jadran.Takto by vznikol silný politicky partner voči západnej Európe, ale aj voči veľkému Rusku – presadzujúci v rámci EU ale aj vo svete svoje záujmy. Základom by mohlo byť zoskupenie štátov Bukureštská deviatka /B9/, ktorej členmi sú: Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Slovensko. Na zastavení masovej migrácie sa  musíme podieľať všetci – celé svetové spoločenstvo a  podeliť sa spravodlivo o bohatstvo /hlavne bohaté štáty/ a ostatné v rámci svojich možnosti.  Bohatstvo ako výsledok práce celej spoločnosti na tvorbe ktorého sa podieľa každý jednotlivo podľa svojich možnosti a schopnosti by malo slúžiť všetkým rovnako podľa ich spoločenskej  dôležitosti, zásluhovosti a životných potrieb. Spoločnosť môže napredovať len vtedy, keď má spoločné ciele, ktoré slúžia všetkým ľuďom planéty bez rozdielu pre ich spokojný rodinný a spoločensky život.

P.S.Koronakríza by mala byť mementom pre nastolenie zdravšej spoločnosti po stránke zdravotnej a tiež spravodlivejšej v rovine morálnej a etickej – lebo len všestranne imúnna spoločnosť môže prežiť ťažké a hektické časy a napredovať do budúcnosti.

                                                                                                                                                                                                                       

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 110900x
Priemerná čítanosť článkov: 3361x

Autor blogu

Kategórie