Založ si blog

Svet na pokraji kolapsu /pokračovanie/

Globalizácia dosiahla svoj vrchol. Globálna ekonomika stagnuje,rast svetovej ekonomiky sa spomaľuje až zastavuje.Celý svet stoji na pokraji kolapsu a zaraďuje spiatočku-začína sa jeho postupná,,molekularizácia a atomizácia.“

Apropo 1:   Molekularizácia sveta – rozklad celku na menšie časti, keď veľké organizačné štruktúry sa postupne rozpadávajú a sú nahradzované menšími životaschopnejšími a funkčne stabilnejšími a kompatibilnejšími celkami. Ďalšie, ešte detailnejšie delenie, drobenie a trieštenie celku na najmenšie funkčné časti povedie až k atomizácií sveta. Príkladom tohto už prebiehajúceho javu môže byť  Brexit, t.j. vystúpenie Spojeného kráľovstva  Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej Únie. Budúcnosť ukáže či to bolo správne rozhodnutie alebo tvrdý politicky omyl. Nespokojní sú totiž to aj Škóti a Íri a samovoľný rozklad môže pokračovať ďalej,  čo by bolo pre Spojené kráľovstvo kontraproduktívne. Všetci Íri by sa možno radí  zjednotili  v rámci  Írskej republiky a Škóti by chceli radšej fungovať a aj naďalej využívať všetky výhody  v rámci  Európskej Únie. Keď  Spojené kráľovstvo bude po osamostatnení  prosperovať , Brexit môže byť inšpiráciou a spúšťačom odchodu ďalších nespokojných štátov z Európskej Únie. Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ je len pokračovaním už započatého procesu rozpadu a delenia a tento jav  bude pravdepodobne v budúcnosti  pokračovať. Začiatok rozdeľovania väčších geografických a politických celkov na menšie spadá ešte do minulého storočia. Bol nim napr. rozpad  Sovietskeho  zväzu a celého spoločenstva socialistických štátov a tiež rozdelenie bývalej Juhoslávie, ale aj rozdelenie Československa. Rozdelenie bývalého Československa na dva rovnoprávne štáty Slovenskú republiku a Českú republiku prebiehalo mierovou cestou /po nežnej revolúcií /, za čo môžeme byť povďačný dvom medzi občanmi nie moc obľúbeným pánom politikom Václavovi Klausovi a Vladimírovi Mečiarovi. SR a ČR sú členmi Európskej únie a ich vzájomné vzťahy sú nadštandardné. Naproti tomu rozpad Sovietskeho zväzu a Juhoslávie sprevádzali krvavé vojnové konflikty veľkého rozsahu s množstvom ľudských obetí a  zničenými mestami. Dôsledky týchto neutíchajúcich konfliktov sa prejavujú doteraz, naposledy to bola vojna medzi Arménskom a Azerbajdžanom o sporné územia Náhorného Karabachu.  

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že príčinou kolapsu je malý-veľký silák Covid-19  a ním spôsobená pandémia, ktorá zachvátila a zablokovala celý svet a ktorá ohrozuje celé ľudské spoločenstvo.  Nie je to celkom tak, koronavírus je len urýchľovačom tohto krízového stavu a celkového  spoločenské úpadku.

Apropo 2:  Covid-19  – ťažké infekčné ochorenie spôsobené novoobjaveným koronavírusom. Prenáša sa hlavne prostredníctvom kvapôčok vznikajúcich pri kašli, kýchaní alebo vydýchovaní  infikovanej osoby. Nakaziť sa môžeme buď vdýchnutím vírusu ak sa nachádzame v tesnej blízkosti infikovanej osoby pozitívne nakazenej koronavírusom  Covid-19, alebo rukami dotykom kontaminovaného povrchu a následným dotykom oči, nosa alebo úst. Prvé prípady nakazenia ľudi sa objavili koncom roka 2019 v Čine v meste Wu – Chan v provincií  Chu – pej. Do marca 2020 tu presiahol počet nakazených okolo 80 tisíc osôb. Od toho času sa vyskytovali nové prípady hlavne v západnej Európe / v Taliansku, Španielsku a vo Francúzku/, ďalej v Iráne a v USA. V polovici roka 2020 veľa prípadov sa vyskytovalo v Južnej Amerike, v Rusku a v Indií. V súčasnosti je najviac osôb nakazených Covid  koronavírusom v USA. Pri  celkovom počte obyvateľov cca 330 miliónov, celkový počet prípadov presiahol  19 miliónov a chorobe podľahlo už viac ako 340 tisíc amerických občanov. Na celom svete kde žije približne  7,8 miliardy ľudí je celkový počet prípadov vyše 80 miliónov a zomrelo už asi 1,8 milióna chorých. Z uvedeného  vyplýva, že najrýchlejšie sa  Covid-19 rozširuje v slobodnom demokratickom svete  v Amerike a v Európe kde má koronavírus umožnený neobmedzený ,,slobodný“ pohyb medzi ľuďmi a šíri sa bez problémov z človeka na človeka. Oveľa menej sa mu darí  v ,,autoritatívnejších“  režimoch Afriky, Južnej Ameriky a Ázie, kde sú ľudia zvyknutí na dodržiavanie poriadku a  rešpektovanie ,,autorít“. Slovensko je na tom zatiaľ pomerne dobré, lebo za socializmu  sme získali do tela gény dodržiavania poriadku a v súčasnej demokratickej spoločnosti sme sa slobodne rozhodli dodržiavať v boji proti voľnému šíreniu koronavírusu dôležitú a účinnú zásadu : rúško – odstup – ruky a najnovšie treba k tomu pridať ešte aj pravidelné vetranie obytných miestnosti.

Príčiny  kolapsu sú celkom iného charakteru a treba ich hľadať individuálne. Musíme začať od nás samotných, prehodnotiť naše nároky a potreby a hľadať rovnovážny stav medzi nami a prírodou – prestať drancovať a začať zveľaďovať. Ak to nespravíme príroda nás prevalcuje a zničí, lebo príroda je vždy silnejšia. V prvom rade je potrebné dostať Covid-19 a ním spôsobenú pandémiu pod kontrolu. Keď ho budeme mať pod kontrolou môžeme sa naučiť s ním žiť, resp. spolunažívať a ďalej vzájomne ale nezávisle a plnohodnotne fungovať.         Zdá sa, že v Číne sa to podarilo. Podľa dostupných informácií zastavili šírenie koronavírusu  a dostali situáciu v prijateľnej miere pod kontrolu.Taktiež sa im podarilo naštartovať svoju veľkú ekonomiku, zatiaľ druhú najsilnejšiu na svete hneď po USA.

Apropo 3:   Čínanajľudnatejšia krajina sveta  s počtom obyvateľov okolo 1,4 miliardy, čo je zhruba pätina svetovej ľudskej populácie na našej planéte. Čínska ľudová republika vznikla v roku 1949 a je to štvrtý najväčší štát na svete a najväčší štát východnej Ázie. Čína má za sebou bohatú historickú minulosť, jej pôvodné osídlenie patrí medzi najstaršie na svete. Najznámejšou historickou pamiatkou je      Veľký čínsky múr dlhý niekoľko tisíc km, ktorý je údajne viditeľný aj z kozmu.             ČĽR po rozpačitých, strastiplných a hektických začiatkoch po 2.svetovej vojne sa v deväťdesiatich rokoch minulého storočia vydala na cestu ekonomického rozvoja. Za posledných 30 rokov Čína dobehla všetky svetové  ekonomiky a v súčasnosti smeruje na vrchol najsilnejších ekonomík sveta. Podľa informácií  spravodajskej stanice BBC do roku 2028 predbehne USA a stane sa najväčšou svetovou ekonomikou. Vzhľadom na efektívne zvládnutie pandémie  vďaka extrémne prísnym opatreniam podarilo sa Čine dostať situáciu rýchlo pod kontrolu. Čínska ekonomika má podľa prognóz aj v nasledujúcich rokoch v porovnaní s Európou, USA a ostatkom sveta rásť rýchlejšie a dynamickejšie ako všetky ekonomiky sveta.V pandemickom roku 2020 ako jediná  medzi poprednými svetovými ekonomikami dokázala zaznamenať rast nad 2 %.

História nám ukázala, že úplne vyhrať nad koronavírusom nikdy nemôžeme. Pandémie tu boli už v minulosti a zostanú aj v budúcnosti. Dôležité je včas  zachytiť a monitorovať ich priebeh, adekvátne zareagovať, prispôsobiť sa nastaviť sa fyzicky aj psychicky do rovnovážneho stavu a hlavne zobrať situáciu do vlastných rúk a nespoliehať sa len na našu vládu a pomoc štátu.  Keď sa nám to všetko spoločnými silami podarí, štát môže začať upratovať a postupne cieľavedome odstraňovať vzniknuté škody spôsobené pandémiou. Na prvom mieste bude však veľmi potrebné a dôležité vypracovať analýzu vzniknutého stavu po koronapandémii  spolu s vyčíslením vzniknutých škôd. Následne, na odstránenie tohto nepriaznivého až krízového stavu bude nutné vypracovať podrobný časový plán a realizačný programom s kontinuálnou nadväznosťou a postupnosťou jednotlivých krokov pri realizácií obnovy. Dôležité bude rýchlo naštartovať správnym smerom celú ekonomiku s cieľom zabezpečenia  optimálneho hospodárskeho rastu a to nielen tu našu ale v spolupráci s ostatnými štátmi reštartovať naraz celú svetovú ekonomiku. Pritom je potrebné prihliadať na skutočnosť, že každá národná ekonomika musí byť životaschopná a sebestačná aj v čase pandémie pri možnom zatvorení hraníc jednotlivých štátov. Fungujúca ekonomika musí byť  v rovnovahe s ekológiou a energetickou sebestačnosťou podľa potrieb spoločnosti. Týmto kritériám zodpovedá najviac zelená ekonomika, ktorá je však investične a finančne najnáročnejšia a vyžaduje vysoké vstupné náklady. Vďaka koncovému výstupu je však v dlhodobom horizonte pre spoločnosť jednoznačne najefektívnejším riešením.

Apropo 4:   Zelená ekonomika  – zameriava sa na zníženie  environmentálnych záťaži na životné prostredie a z toho plynúcich ekologických dopadov. Jej cieľom je trvalo udržateľný  rozvoj bez zhoršovania dopadov na životné prostredie. Kladie dôraz na obnoviteľné zdroje energie, efektívne nakladanie s prírodnými zdrojmi a znižovanie  znečisťovania životného prostredia. Má však aj politické ciele a to postupné znižovanie chudoby a nezamestnanosti a zvyšovanie kvality nášho života. Dôležitá je skutočnosť , že sa otázkou zelenej ekonomiky začala zaoberať už aj Európska únia, ktorá už na tento účel vyčlenila celkom slušný balík peňazí, z ktorého sa určite ujde aj Slovensku. Dôležité bude sledovať ako a na aký účel využijú tieto peniaze naši politici a či budú mať z toho úžitok aj bežní občania, alebo sa nabalia zase len vyvolení  a im podobní. Aj ostatné štáty sveta adekvátne zareagovali a uvedomili si potrebu rozbehnutia  zelenej ekonomiky. Zelená ekonomika nie je lacný špás – je to nákladová položka, na ktorú musíme podľa svojich možnosti teraz prispievať všetci. Politici musia zabezpečiť aby následne všetci bez rozdielu mali z nej  adekvátny úžitok. Všetko so všetkým navzájom súvisí. Ekonomika, ekológia a aj energetika  musia byť v rovnovážnom stave a musí sa to premietnuť tiež do stavu a kvality  života.  Stav a kvalita života úzko súvisia a majú zásadný vplyv  na celkový zdravotný stav obyvateľstva. Má to teda značný dopad aj na samotné zdravotníctvo, ktoré prežíva v súčasnosti zaťažkávaciu skúšku a musí byť na podobné krízové situácie celkovo lepšie pripravené kapacitne, personálne a teda aj po stránke finančnej. Nové pohľady na ekonomiku sa musia premietnuť aj do školského systému a procesu vzdelávania aby mladá generácia bola v obraze a riadila sa od detstva až do dospelosti jej princípmi a chápala ich zmysel a dopad na kvalitu života. Bolo by to pre samotnú mládež a pre nás všetkých oveľa prospešnejšie ako snaha niektorých kompetentných zaťažovať deti od útleho veku rôznymi gender ideológiami a LGBT právami menšín, ktoré majú význam až v puberte pre staršiu mládež. Na ešte odvážnejšie riešenia a zmeny ľudstvo nie je zatiaľ ešte pripravené a musí prejsť oveľa tvrdšou skúškou ako je celosvetová pandémia, sociálna nespravodlivosť, spoločensky úpadok, či celkový kolaps svetovej ekonomiky.

Na záver treba  poďakovať  pracovníkom nasadeným v prvej línií, ktorí sa pre nás obetovali a v čase koronakrízy zabezpečili občanom všetko na prežitie.

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 110577x
Priemerná čítanosť článkov: 3351x

Autor blogu

Kategórie