Založ si blog

Iniciatíva – 76 hlasov poslancov

 

31.decembra 1992 o 24. hodine zanikla Česká a Slovenská Federatívna Republika. Súčasne vznikli dva samostatné a rovnoprávne štátne útvary Slovenská republika a Česká republika. Od 1. januára 1993 oslavujeme Deň vzniku Slovenskej republiky. Nedávno 1. januára 2021 sme oslavovali jej 28. narodeniny. Naša republika-je to ešte mladica v najlepších rokoch, no má za sebou pohnutú históriu, ktorá vyháňala občanov do ulíc a menila vlády.  Mali sme tu už vlády Vladimíra Mečiara /2x/, Jozefa Moravčíka, Mikuláša Dzurindu /2x/, Ivety Radíčovej, Róberta Fica /3x/ a vládu Petra Pellegriniho. Od 21. marca 2020 je predsedom vlády  Igor Matovíč. Ním zostavená vláda funguje v ťažkej krízovej situácií – máme tu pandémiu, na ktorú nebol nikto pripravený. Vyčíňa tu už viac ako rok malý – veľký silák koronavirus   C o v i d- 19, ktorému podľahlo už vyše 7 tisíc ľudí. Na štát s počtom obyvateľov cca 5,5 milióna je to až príliš veľa stratených  ľudských životov. Sme teraz na nelichotivom prvom mieste v počte mŕtvych na milión obyvateľov. Na začiatku pandémie to bolo úplne opačne. Ľudia sú vystrašení, frustrovaní, boja sa o svoj život a život svojich najbližších, lebo súčasná rozhádaná vládna garnitúra svojím konaním im nedáva nádej na zlepšenie.  Občania nemôžu ani protestovať- nemôžu vyjsť do ulíc lebo je vyhlásený núdzový stav, ktorý im to  n e d o v o l u j e.  Musíme preto hľadať  iné zákonné  možnosti riešenia tejto neľahkej krízovej situácie, v ktorej sa v súčasnosti všetci nachádzame. Príkladom riešenia pandémie by nám mohol byť Nový Zéland, kde žije približne toľko obyvateľov ako na Slovensku no obeti koronavirusu majú len niekoľko desiatok zatiaľ čo u nás zomreli už tisíce. Majú však stanovené prísne pravidla, ktoré všetci striktne dodržujú lebo veria svojej premiérke a vláde a tomu že to spoločnými silami zvládnu. Naša parlamentná opozícia začala zbierať podpisy na vyhlásenie referenda o vypísaní predčasných volieb poslancov do parlamentu. Takéto riešenie je však vzhľadom na kritickú situáciu príliš zdĺhavé a neisté nakoľko zatiaľ len jedno jediné referendum v celej našej histórii z celkovo ôsmych konaných bolo úspešne dotiahnuté do konca. Bolo to referendum o vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie.

Apropo   1:  Parlament.   Národná rada  SR  /jednokomorový  parlament/  je orgán štátnej moci  /jediný ústavodarný a zákonodarný orgán SR/, ktorý má zákonodarnú moc a rozhoduje o všetkom dianí v našom štáte. Je to volený orgán reprezentujúci  suverenitu nášho štátu a vôľu jeho občanov. Národná rada má 150 ľudom zvolených poslancov, z toho koalícia má ústavnú väčšinu a opozícia je v menšine. Koalíciu v NR tvoria 4 strany:  Oľano , Sme rodina , SaS  a strana  Za ľudí . V opozícií sú tieto strany: Smer -SD , K- ĽSNS, nezaradení Hlas- SD a KDŽP a ďalší nezávislí poslanci. Najnižší počet prítomných poslancov, nevyhnutný pre uznášaniaschopnosť NR predstavuje číslo 76 poslancov, t.j. nadpolovičná väčšina členov parlamentu. To je ono magické číslo vhodné na špekulovanie ale aj pre vedenie serióznych úvah o ďalšom zákonnom postupe.

V terajšom zložení je parlament v súčasnej krízovej situácií poznamenanej pandémiou koronavírusu príliš ťažkopádny, nekompetentný, mnohokrát nefunkčný pre existujúce vnútro koaličné rozpory. Parlamentná opozícia je malo funkčná a akcieschopná príliš ideologicky a  politicky rozdelená, každý bojuje na vlastnú päsť len aby sa zviditeľnil a krátkodobo  zabodoval. Nepomáha ani zrýchlené legislatívne konanie, lebo prijaté opatrenia sú šité horúcou ihlou bez nutnej účasti všetkých kompetentných, odborne spôsobilých a zainteresovaných v predmetnej vecí mnohokrát podávané na poslednú chvíľu a s populistickou výstrednosťou. Takýto postup značne brzdí  ich realizáciu a rýchle  uvedenie do praxe  aby  pomáhali širokej verejnosti  pri zvládnutí pandémie.

Vyžaduje si to hlbokú a zásadnú zmenu v myslení  lebo sa to týka bezprostredne všetkých občanov, politikov a celej našej spoločnosti.

Už dávnejšie som všetkých politikov vo svojej vízii požiadal aby sa zbavili straníckych členení, osobných a politických animozít, neznášanlivosti, politikárčenia a aj všetkých prejavov extrémizmu a posunuli sa sprava aj zľava, z konzervatívneho aj liberálneho spektra do politického stredu, kde preváži morálka, ľudskosť, porozumenie a úcta.

Posuňte sa do stredu- vytvorte veľkú ,,tiesňovú“ koalíciu zo všetkých strán v NR. Jedine takáto vševolíčská  koalícia môže v súčasnej ťažkej koronakrízovej situácií zabezpečiť  absolútne a bezproblémové   fungovanie  nášho štátu a celej našej spoločnosti.  Všetci preberú plnú politickú, spoločenskú, morálnu a kolektívnu zodpovednosť za celé Slovensko a za všetkých jeho obyvateľov. 

                                  Všetci za jedného , jeden za všetkých.

Aby sa takáto koalícia stala funkčnou potrebuje zjednotiť aspoň 76 poslancov zo všetkých 150 poslancov všetkých strán v parlamente. To je ono magické číslo, ktoré je potrebné dosiahnuť na vyslovenie nedôvery vláde SR alebo jej členovi, pretože vláda je za výkon svojej funkcie plne zodpovedná NR SR. Ak sa tak stane vládu prezidentka odvolá a môže vymenovať úradnícku vládu. Podobne môže parlament vysloviť nedôveru aj predsedovi vlády. Odvolanie predsedu vlády prezidentkou má za následok odstúpenie celej vlády. Všetko treba veľmi dobré zvážiť lebo aj krátky čas bezvládia môže ochromiť chod štátu  a celej spoločnosti čo by nebolo v súčasnej situácií najlepšie riešenie. Iné riešenie ako napr. referendum za predčasné voľby je jednak časovo, technicky a organizačne  náročné  /a referenda na Slovensku obyčajne končia nezdarom/ a teraz treba konať rýchlo, rozvážne a v súlade so zákonom.

Pri každej príležitosti úplne na záver chcem poďakovať všetkým ľuďom dobrej vôle nasadeným v rámci núdzového stavu v prvej línií ale aj všetkým ostatným dobrovoľníkom, ktorí pre nás obetovali svoj čas, zdravie a niektorí aj svoj život, aby sme mi ostatní mali zabezpečené všetko na prekonanie a bezproblémové prežitie tejto koronavírusovej pandémie.  Úprimne ďakujem!

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček

Najvychytenejšie destinácie zubnej turistiky: Hrozí exodus Slovákov za lacnejším chrupom? Pozor na riziká, hovoria experti

25.04.2024 05:00

Kým pre našincov sú často výhodnejšie ceny za hranicami, za slovenskými zubármi cestujú pacienti aj z USA.

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111053x
Priemerná čítanosť článkov: 3365x

Autor blogu

Kategórie