Založ si blog

Protiruská hystéria

                                   

Posledné dni a týždne je celá politická scéna Európy a zvyšku sveta, ale najmä východnej Európy zahltená kauzou výbuchu munície v zbrojných skladoch vo Vrběticiach  na území Českej republiky  ku ktorému došlo už dávnejšie – ešte v roku 2014.  Až v roku 2021 po dlhých rokoch mlčania sme sa dozvedeli a každodenne počúvame a čítame vo všetkých médiách a v hlavných správach, že výbuch v Česku majú na svedomí agenti z Ruska. Preto sa prijali tvrdé opatrenia na diplomatickej úrovni, aby predpokladaní vinníci zobrali na vedomie, že  takéto nekalé činnosti Česká republika ani Európska únia na svojom území nestrpia. To všetko je v poriadku, takéto veci sa nerobia nech ich spôsobil ktokoľvek treba ich rázne a tvrdo odsúdiť  no s triezvym úsudkom – nemôže to však skĺznuť do chorobnej hystérie, ktorá nikomu neprospeje naopak rozvíri vášne a negatívne emócie. Súčasná protiruská  hystéria a to nielen u nás ale najme v samotných Čechách už prekročila hranice bizarnosti a preto ju treba čo najskôr ukončiť. Všetko treba vrátiť na pravú mieru a pre dosiahnutie optimalizácie vzájomných vzťahov je potrebný návrat k dodržiavaniu štandardných pravidiel. Je to v našom spoločnom záujme, lebo všetci sme Slovania a máme rovnaké a spoločné korene siahajúce do dávnej histórie ľudskej spoločnosti. Máme za sebou dlhú spoločnú minulosť a pred sebou verím tomu aj spoločnú budúcnosť založenú na korektných vzájomne vyvážených vzťahoch.

[Apropo] 1 :   Slovania sú najväčšia etnická, kultúrna a jazyková komunita národov žijúcich najmä vo východnej, strednej a južnej časti európskeho kontinentu. Východný Slovania sú Rusi /najpočetnejší/, Ukrajinci, Bielorusi a tiež Rusíni. My Slováci sme tiež Slovania – patríme k tomuto kultúrnemu etniku. Spolu s Čechmi, Poliakmi, Moravanmi, Slezanmi a Lužickými Srbmi patríme k západným Slovanom. Patria k ním aj menej známi Kašubovia a Pomoranskí Slovinci. Juh Európy obývajú južný Slovania – Bulhari, Bosniaci, Čiernohorci, Goraní , Chorváti, Macedónci, Pomáci, Srbi a Slovinci. Podstatná časť západných Slovanov sú členmi EÚ a panujú medzi nimi veľmi dobré susedské vzťahy. Západní Slovania žijú na území Poľska, Česka, Slovenska a Nemecká. Celkový počet Slovanov žijúcich po celom svete dosahuje priblížne  300 miliónov ľudí. Každý rok 25.júna Slovania na celom svete oslavujú svoj – Deň slovanskej vzájomnosti.

To čo sa teraz deje je len snaha mocných tohto sveta poštvať Slovanov proti sebe. Západných Slovanov, ktorí sú už súčasťou EÚ a NATO  proti východným ale aj južným Slovanom pretože sa boja ich silného slovanského potenciálu.  Určité sily vynakladajú veľkú snahu aby slovanskú jednotu podkopali a náš slovanský svet rozdrobili.  Tak sa to teraz deje na Ukrajine, ktorú sa snažia učiť západným hodnotám a postaviť ju proti Rusom a  všeslovanskej  jednote. Keď nebudeme solidárne ale na demokratických princípoch držať spolu prevalcujú nás a podmania si nás. Rusko ako najväčšia slovanská krajina patrí medzi svetové veľmoci, preto má aj svoje veľmocenské ambície tak ako to robia aj USA, Čína, Veľká Británia, Francúzsko a ďalšie ekonomicky silné štáty tohto sveta. Keďže všetko so všetkým navzájom súvisí musíme sa vrátiť trochu do histórie. Začnem preto zoširoka, nie na obhajobu Ruska, ale pre osvieženie pamäte nás všetkých predovšetkým tých mladších spoluobčanov, ktorí ešte nemajú svoje dostatočné osobné životné skúsenosti a vlastné názory a často podliehajú cudzím subjektívnym vplyvom a emotívnym náladám. Ako starší človek som už čo-to zažil a niečo si pamätám, čo mladým ľuďom chýba lebo  dostavajú len jednostranné a často tiež neúplné informácie. Veľa sa hovorí o Holokauste, no o utrpení miliónov Rusov počas 2. svetovej vojny, ktorá sa začala 1. septembra 1939  dostávajú len veľmi chabé informácie, povie sa toho málo a len sporadicky bez vzájomných súvislosti.

[Apropo] 2 :  Holokaust bola štátom riadená a plánovaná perzekúcia európskych Židov uskutočňovaná v nacistickom Nemecku a u jeho satelitov v rokoch 1933-1945, t.j.  v čase 2. Svetovej vojny a krátko pred jej vypuknutím. V rámci genocídy nasmerovanej proti židovskému etniku bolo vyvraždených okolo 6 miliónov Židov v nacistických vyhladzovacích  koncentračných táboroch. Začalo sa to v hitlerovskom Nemecku a pokračovalo  na všetkých okupovaných územiach Európy. Pridala sa aj vojnová Slovenská republika, tzv. Slovenský štát a zaviedla prísne rasové zákony týkajúce sa židovského obyvateľstva. Keby bol Hitler so svojou fašistickou ideológiou zla zvíťazil po Židoch mali nasledovať  Slovania a čakal by ich rovnaký odsúdeniahodný a strastiplný koniec a istá smrť ako sa to dialo v prípade židovského obyvateľstva.

Stop nemeckému nacistickému besneniu dali práve Rusi a ich Červená armáda v bývalom Sovietskom zväze – Zväze sovietskych socialistických republík  /ZSSR/. Zastavili postup Nemcov pri Moskve, zatlačili ich späť a spolu s celou proti- hitlerovskou koalíciou ich v Berlíne spoločne  porazili.  Položili tak základy novej slobodnej a demokratickej Európy.  Naša sloboda bola vykúpená veľmi draho. Pre oslobodenie sveta od fašizmu a víťazstvo v 2. Svetovej vojne obetovalo svoje životy vyše 20 miliónov občanov ZSSR, najmä však ruskej národnosti. Celkovo v tomto vojnovom konflikte  zahynulo 50 až 80 miliónov ľudí na celej našej planéte – na  všetkých  kontinentoch sveta. Práve v týchto dňoch si pripomíname už 76. výročie víťazstva nad fašizmom. 2.svetová vojna ako najväčší a najkrvavejší  konflikt v dejinách celej ľudskej civilizácie sa skončila 2.septembra 1945 porážkou a kapituláciou militaristického veľkého Japonska. Na tieto udalosti nemôžeme nikdy zabúdať,treba si ich neustále pripomínať a vyjadriť hlbokú vďaku všetkým, ktorí obetovali svoje životy pre našu trvalú slobodu. V poslednom čase na to akosi ľahkovážne zabúdame!

Verím, že ľudia sa už dostatočne poučili a že celé ľudské spoločenstvo má už zlé časí za sebou a  čaká nás už len lepšia a krajšia budúcnosť založená na  pozitívnych historických skúsenostiach, ktoré nás posunú spoločne dopredu.  

Nakoniec chcem vyjadriť svoju víziu do budúcnosti. Dejiny celého ľudského spoločenstva prebiehajú v určitých historických cykloch, podobne ako to funguje aj v prírode. V najbližších rokoch bude ľudstvo vystavované skúške a to  v súvislostiach skôr s negatívnymi dopadmi na ich ďalší vývoj a fungovanie. Ľudia si to spôsobili sami svojou koristníckou povahou a postojom k prírode. Drancovanie prírody, ničenie životného prostredia, vyčerpanie energetických zdrojov, často sa opakujúce pandémie, vojny a tiež nastupujúce klimatické zmeny to všetko povedie k deleniu sveta na menšie životaschopnejšie celky , ako sú regionálne štáty, národné štáty až na úroveň samostatných mestských štátov. Tie budú schopné lepšie chrániť a odolávať negatívnym vonkajším vplyvom ako terajšie veľké globálne ekonomické a spoločenské zoskupenia. Naučia nás lepšie a efektívnejšie hospodáriť a využívať stále obmedzenejšie prírodné zdroje, zamerať sa na využívanie obnoviteľných zdrojov, ešte intenzívnejšie zhodnocovať všetky odpady, efektívnejšie využívať pre život dôležitú pitnú vodu, ktorej je na našej planéte stále menej a pod. Verím, že sa to ľudia postupne naučia a prežijú, keď nie hrozí nám nevyhnutný koniec !

Potrvá to ešte 20- 30, možno 50 rokov. Potom sa ľudia začnú znova spájať do väčších celkov etnicky, jazykovo a kultúrne príbuzných a sociálne a spoločensky rovnorodých. Tu je šanca aj pre všetkých Slovanov žijúcich teraz vo východnej, západnej a južnej časti Európskeho kontinentu, aby sa znovu spojili a vytvorili jeden spoločný kompaktný celok so silnými -pevnými demokratickými základmi. Robia tak už teraz Anglosasi / USA, Kanada, V. Británia, N. Zéland a Austrália /. Spravia to postupne čoskoro aj Germáni, Frankofónne krajiny a ďalšíe jazykovo, etnicky a kultúrne pribuzné komunity.

Na záver pri každej príležitosti chcem poďakovať všetkým ľuďom nasadeným v prvej línií za ich obetavosť, ktorú nám preukázali, aby sme mi ostatní mali zabezpečené všetko na prekonanie a bezproblémové prežitie tejto pandémie.

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 110897x
Priemerná čítanosť článkov: 3361x

Autor blogu

Kategórie