Založ si blog

Voda, voda

 

Nie je voda ako voda. Na prvý pohľad sa zdá, že je jej na Zemi dosť, veď viac ako  70 %  povrchu planéty zaberajú moria a oceány. Len menej ako 30 %  tvorí pevnina. Vďaka vode pri pohľade z vesmíru sa naša Zem javí ako  modrá planéta. Z celkového množstva vody až 97,5 % tvorí voda slaná. Veľmi malo len asi 2,5 % z tohto množstva pripadá na sladkú vodu. Takmer všetka z celkového množstva sladkej vody je ,,uskladnená“ vo forme ľadovcov na zemských póloch, alebo sa nachádza hlboko v podzemí ako podzemná voda. To komplikuje jej využívanie na pitné účely a pre zásobovanie obyvateľstva.  V dôsledku klimatických zmien je jej však stále menej. Jej využívanie na pitné účely je stále ťažšie, zložitejšie a finančne nákladnejšie. V blízkej budúcnosti sa stane pitná voda stále vzácnejšou a nedostupnejšou tekutinou. Musíme počítať s tým, že dodávka vody pre domácnosti nás bude stáť stále viac a viac peňazí. Efektívne hospodárenie s vodou a jej  ochrana je preto pre nás všetkých výzvou k zodpovednosti, pre každého z nás jednotlivo  ale aj v celospoločenskom ponímaní. Chráňme si vodu pokiaľ jej máme zatiaľ ešte relatívne dosť pre každého ! Keď zaváhame nebudeme mať už čo chrániť !

Apropo 1:  Voda – H2O je chemická zlúčenina vodíka a kyslíka. Presnejšie dvoch atómov vodíka /H2/ a jedného atómu kyslíka /O/. Je základnou podmienkou pre existenciu života na Zemi. Pre vodné živočíchy je voda nevyhnutná, je ich životným prostredím. V prírode sa vyskytuje v troch skupenstvách v pevnom /v podobe ľadu a snehu/, v kvapalnom /voda/ a v plynnom /vodná para/. Voda je stále považovaná za najrozšírenejšiu látku na našej modrej  planéte, no aj tak ju musíme využívať zodpovedne a efektívne. Život vznikol vo vode a bez vody by život neexistoval !

Voda je dôležitá  pre naše telo. Ľudský organizmus obsahuje podľa hmotnosti až    72 % vody, 8 % je kombinácia rôznych chemických zlúčenín a ostatných 20 % tvoria kosti a pevné tkanivo. Každý jednotlivý životný proces, ktorý prebieha v našom tele sa uskutočňuje prostredníctvom vody. Aj naša krv pozostáva až na vyše 80 % z vody. Krv prúdi v našom tele a distribuuje živiny, kyslík a ďalšie látky po celom organizme kamkoľvek podľa potreby. Nedostatok vody v našom tele zapríčiňuje ihneď zmeny  v zložení krvi. Menia sa jej vlastnosti, čo negatívne ovplyvňuje každú našu činnosť a všetky stránky nášho fyzického a psychického zdravia počas celého nášho života.Voda je životodarná tekutina, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou každého života  !

Okrem toho, že voda je dôležitá  pre naše telo, je to aj zdroj, ktorý používame každý deň počas celého života na rôzne účely.  Doma ju využívame na varenie, umývanie,  sprchovanie, kúpanie, splachovanie, upratovania, vykurovanie a ďalšie každodenne činnosti. Používa sa na rôzne účely  v priemyselnej  a poľnohospodárskej výrobe.  Využívame ju taktiež vo vodných elektrárňach na výrobu elektrickej energie, ktorá je potrebná v domácnostiach i vo výrobe. Voda  nám poskytuje prirodzenú dopravnú vodnú cestu po celom svete: po moriach a oceánoch ale aj na pevnine po splavných riekach. Vo voľnom čase nám umožňuje vykonávať vodné športy. Voda je prítomná v každej sfére nášho života. Bez vody by sme nemohli vôbec existovať !

Nás Európanov obklopuje voda všade:  doma, v práci, na prechádzke v prírode, všade okolo nás.  Zatiaľ je to tak !  V niektorých častiach našej planéty je však situácia úplne odlišná, ľudia trpia nedostatkom vhodnej vody. Počet obyvateľov postihnutý nedostatkom vody predstavuje asi polovinu populácie celej našej planéty. Ku kvalitnej pitnej vode sa nemá šancu dostať vôbec takmer 1,0 miliarda ľudí a v rozvojovom svete spotrebuje chudobná domácnosť denne v priemere iba asi 10 l vody na osobu. V dôsledku prebiehajúcich klimatických zmien a s tým spojeným rozširovaním púšti predpokladá sa, že v roku 2025 môže žiť v oblastiach s minimálnym prístupom k vode až 2,0 miliardy ľudí. Ľudia začnú kvôli vode migrovať /v lepšom prípade/, alebo budú o vodu neúprosne bojovať a viesť ,,vodné“ vojny /v horšom prípade/.  Za kvapku vody pre seba a svoju rodinu dajú všetko a pre životodarnú vodu obetujú aj svoj vlastný život.

Zatiaľ máme vody ešte dosť a berieme to ako  samozrejmosť.  S prírastkom svetovej populácie paralelne spotreba vody postupne narastala. Od roku 1940 do roku 2006 sa spotreba vody na Zemi údajne zvýšila až 4 násobne. U nás a v ČR naopak má spotreba vody od roku 1989 klesajúcu tendenciu na čo mala vplyv aj zvyšujúca sa cena vody. Za západnou Európou  v priemernej spotrebe vody na osobu zaostávame. Vodou sa najmenej šetrí v Británii, kde činí spotreba až okolo 350 l na obyvateľa. Pomerne vysoká je spotreba aj v Španielsku, kde denne spotrebujú okolo 270  l na obyvateľa. Vo Francúzku, Fínsku a Portugalsku sa spotrebuje 150 – 160 l vody na obyvateľa. V západnej Európe činí priemer spotreby vody okolo 150 – 200 l na osobu. Najúspornejší v západnej Európe sú Nemci, ktorý spotrebujú len okolo 130 l vody. Spotreba vody v Česku a na Slovensku činí okolo 100 – 120 l na obyvateľa za deň. Vo svete patria medzi najväčších ,,požieračov“ vody USA a Austrália, ale aj bohaté krajiny na Arabskom polostrove. Najmenej vody v prepočte na osobu sa spotrebuje v Indii. Bohaté štáty sveta ako Kuvajt alebo  Saudská Arábia, ktoré zápasia s veľkým nedostatkom pitnej vody riešia tento problém odsoľovaním morskej slanej vody. Technológie odsoľovania sú v praxi realizovateľné, sú však finančne veľmi nákladne. Vyžadujú značné energetické zdroje a investičné náklady, ktoré získavajú tieto štáty z ťažby a predaja ropy. Cena vody sa tak postupne zvyšuje a v budúcnosti sa môže dostať až na úroveň ceny ropy. Voda vo všeobecnosti, ale hlavne pitná voda  sa tak stáva vzácnou, drahou a nedostupnou  komoditou !

Slovensko patrí ku štátom s dostatkom zdrojov pitnej vody a to jednak  čo sa týka množstva vody, ale aj z hľadiska jej kvality. Až 85 % zdrojov pitnej vody predstavujú  podzemné zásoby. To je dôležitý faktor z hľadiska jej kvality, lebo vody v podzemí sú menej vystavované vplyvom znečistenia. Najväčším zdrojom pitnej vody je juhozápadná časť Slovenska – Žitný ostrov. Chráňme si naše zásoby pitnej vody !

Apropo  2:  Žitný ostrov – leží na území okresov Bratislava, Senec, Dunajská Streda a Komárno. Má elipsovitý tvar, jeho dĺžka od Bratislavy po Komárno je 84 km a šírka je rôzna v rozmedzí 15-30 km. Celková rozloha je vyše 188 tisíc ha. Tento ostrov je teda najväčším riečnym ostrovom Európy – obrovskou zásobárňou podzemných vôd a najväčšou zásobárňou kvalitnej pitnej vody v strednej Európe. Svojím miernym až mierne teplým podnebím je to zároveň jedna z najúrodnejších poľnohospodárskych oblasti Slovenska a pre dobré klimatické pomery je územie aj husto osídlené. Pod povrchom sa nachádza údajne až 10 miliárd kubíkov kvalitnej pitnej vody. Táto sa stále dopĺňa presakovaním z riečneho koryta Dunaja a ďalších vodných tokov cez štrkové nánosy, ktoré ju dostatočne prefiltrujú. Pod Bratislavou majú tieto nánosy hrúbku asi 10 –15 m, pri Čilistove  už vyše 150 m a medzi  Čilistovom, Dunajskou Stredou a Gabčíkovom až 200 m. Podzemná voda sa nachádza v hĺbkach 200-700 cm pod povrchom terénu. V blízkosti Dunaja a Malého Dunaja v hĺbke iba 100-150 cm.

Kvalita podzemných vôd Žitného ostrova môže byť v blízkej budúcnosti ohrozená ! Zhora dažďovou vodou, ktorá presakuje do podzemia a môže so sebou splachovať aj všetky nečistoty z poľnohospodárskej a priemyselnej výroby, z hustého osídlenia a ďalších činnosti na danom území. Kvalitu môže ohrozovať aj znečistená povrchová riečna voda z  Dunaja, Malého Dunaja a z ďalších menších tokov tečúcich v hydrologickom povodí ostrova. Najväčším rizikom znečistenia je však mesto Bratislava ležiace na severe v smere prúdenia podzemných vôd, kde sa nachádza veľké množstvo priemyselných podnikov a tiež  rizikové skládky rôzneho nebezpečného odpadu. Riziko pre množstvo a kvalitu podzemnej vody predstavujú aj klimatické zmeny. Pri roztopení alpských ľadovcov sa môže stať, že v Dunaji budú tiecť minimálne prietoky a tým pádom sa dostane aj do podzemia málo vody a hladina podzemnej vody bude postupne klesať. Voda bude nedostupnejšia a jej kvalita sa bude zhoršovať !  Vodu Žitného ostrova budeme musieť nielen chrániť ale si ju aj dobré strážiť !

Aby sme maximálne uchránili zásoby pitnej vody / ktoré máme k dispozícií / musíme k jej ochrane trvalo pristupovať zodpovednejšie na celospoločenskej úrovni ale tiež na komunálnej úrovni. Vodu musíme viac šetriť a efektívnejšie využívať aj priamo u nás doma a to každý deň a v každej  domácnosti  !

Vodou nemôžeme plytvať, musíme ju využívať efektívne a racionálne. Najviac vody spotrebujeme doma v kúpeľni na umývanie, kúpanie vo vaní a sprchovanie, ďalej na splachovanie WC a na pranie bielizne. Menej vody potrebujeme na pitie, v kuchyni na varenie a tiež na umývanie riadov. Usporiť môžeme, keď sa budeme namiesto kúpania v plne napustenej  vani radšej sprchovať s menším množstvom použitej vody a relax vo vaní si doprajeme za odmenu len občas. Usporíme 2-krát lebo teplá voda je drahšia ako voda studená. Oveľa viac získame, keď namontujeme na svoju  sprchu úspornú sprchovú hlavicu, ktorá dokáže údajne usporiť až 50 % vody. Poumývať riady by sme mali v napustenom dreze, nie pod tečúcou vodou. Úplne najlepšie je zveriť túto činnosť úspornej umývačke riadu, ktorá šetrí vodu aj elektrickú energiu. Na pranie bielizne a oblečenia v dnešnej dobe je nutné používať energeticky úspornú práčku, ktorá šetrí tak elektrickú energiu ako aj množstvo spotrebovanej teplej vody prostredníctvom nastavených programov. Na splachovanie WC používame úsporné splachovacie zariadenie s dvomi stupňami regulácie množstva splachovanej vody. Ušetriť môžeme aj pri kúrení. Radiátor, v ktorom prúdi voda na večer utlmíme, čim obmedzíme prietok a tiež spotrebu teplej vody. Na spanie nám postačí menej tepla. Spojme všetky naše sily dohromady – spoločne to zvládneme ľahšie !

A nakoniec moja vízia do budúcnosti. Je nepredstaviteľné aby zodpovedný človek v civilizovanej spoločnosti splachoval svoje WC pitnou vodou, ktorej je v niektorých častiach sveta už teraz veľký nedostatok. Preto každú kvapku pitnej vody dodanej do  našej domácnosti, kým odtečie do odpadu budeme využívať viacnásobne v  celom systéme hospodárenia s vodou v rámci celej bytovej sústavy. Množstvo a kvalitu vody v systéme budú sledovať snímače, ktoré odovzdajú informácie do riadiacej jednotky s počítačom. Systém bude autonómny a nezávisle bude dohliadať na  spotrebu ale tiež na celkovú kvalitu pitnej vody. Menej znečistenú vodu bude možné upraviť v rámci systému v byte a znovu použiť a nebudeme tak používať na splachovanie pitnú vodu ale už použitú. Veľmi znečistená voda odtečie do odpadu a bude vyčistená v mestskej ČOV. Celý systém bude umiestnený v bytovom jadre.

Spoločnosť môže napredovať len vtedy, keď má spoločné ciele, ktorých výsledky slúžia všetkým bez rozdielu pre spokojný rodinný a spoločensky život. Vážme si vykonanú prácu, vráťme jej česť­- poďakujme všetkým, ktorí v čase pandémie stali v 1. línií aby pre nás zabezpečili všetko pre naše prežitie.

 

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111165x
Priemerná čítanosť článkov: 3369x

Autor blogu

Kategórie