Založ si blog

Riešenie pre Ukrajinu

 

Ukrajina sa nachádza v nezmyselnom vojnovom konflikte s Ruskom. Dňa 24.02.2022 vstúpili ruské vojska na Ukrajinu – začala sa zničujúca vojna, ktorá nemusí skončiť len na Ukrajine. Vojnový konflikt sa môže rozšíriť aj do okolitých krajín hraničiacich s Ukrajinou a Ruskom. Hrozí aj vypuknutie svetovej vojny.  Po tom čo ruský  prezident Putin uznal samostatnosť Doneckej a Luhanskej  oblasti, vstúpila ruská  armáda na územie východnej Ukrajiny. Rusko si naplánovalo najväčšie vojenské ťaženie od roku 1945  z dôvodov, že Ukrajina údajne narušila mierový proces na území Donbasu a tiež pod zámienkou „denacifikácie“ Ukrajiny. Všetky sporné územia  kontrolované  Doneckou ľudovou republikou a Luhanskou  ľudovou republikou v súčasnosti považujú všetky štáty sveta, okrem Ruska, za územie Ukrajiny. Putin oznámil uznanie nezávislosti týchto dvoch republík, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti ukrajinského územia a kontrolujú ich proruski separatisti. Podľa vyhlásenia z  Kremľa o tomto svojom rozhodnutí informoval  prezident Putín lídrov Francúzka a Nemecka.Rusko už v roku 2014 anektovalo po referende polostrov Krym. Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a povstalcami na Dombase si doteraz vyžiadali obojstranne udajne už viac ako 14-tisíc ľudských životov a bolo tiež značne zničené priemyselné srdce Ukrajiny. Rusi sa svojich zámerov na Ukrajine určite nevzdajú, tak ako sa nevzdali ani v minulosti  v čase 2. svetovej vojny, keď neúnavne bojovali proti nemeckému agresorovi.

Apropo 1:   2. svetová vojna.  Rusi a ich Červená armáda v bývalom ZSSR zastavili postup Nemcov pri Moskve. Zatlačili ich späť a spolu s celou proti hitlerovskou koalíciou ich v Berlíne spoločne porazili – položili tak základy novej slobodnej a demokratickej Európy. Naša sloboda bola vykúpená veľmi draho. Pri porážke nacistického  Nemecka, pre oslobodenie sveta od fašizmu a víťazstvo v 2. svetovej vojne obetovalo svoje životy vyše 20 miliónov občanov bývalého Sovietskeho zväzu, najmä však občanov  ruskej národnosti.Celkovo v tomto celosvetovom vojnovom konflikte zahynulo 50 až 80 miliónov ľudí na celej planéte-na všetkých kontinentoch.

Táto nezmyselná vojna má už dopad na celý svet no najmä na Európsku úniu, ktorá je závislá na dodávkach ropy, zemného plynu a ďalších nerastných surovín z územia Ruska. USA, EÚ a aj Slovensko akoby robili všetko preto aby tento vojnový konflikt trval čo najdlhšie – prilievajú olej do ohňa. Posielajú na Ukrajinu pohonné hmoty, zbrane a rôzny vojenský materiál. Svet by mal prejaviť solidaritu, ale malo by zostať len pri  humanitárnej pomocí a podporovať Ukrajinu hlavne na morálnej úrovni. Teraz je na ťahu Ukrajina, mala by sa čo najskôr dohodnúť s Ruskom /zobrať si pri tom  príklad z histórie, z rozdelenia bývalého Československa /, nastoliť urýchlene mier a zachrániť tak životy nevinných ukrajinských občanov, ale aj ruských občanov zatiahnutých do tohoto nezmyselného vojnového konfliktu, ktorý zaťažuje zbytočne ekonomiky oboch štátov.

Apropo 2:  Československo . Rozdelenie bývalého Československa v roku 1993 na dva samostatné a rovnoprávne štátne útvary Slovenskú republiku a Českú republiku prebiehalo mierovou cestou / po nežnej revolúcii v roku 1989 /, za čo môžeme byť povďačný dvom medzi občanmi nie moc obľúbeným pánom politikom Václavovi Klausovi a Vladimírovi Mečiarovi. Slovenská republika aj Česká republika sú teraz        členmi Európskej únie a ich vzájomné vzťahy sú v súčasnosti nadštandardné.

Všetci sme Slovania a keď medzi sebou bojujeme majú z toho úžitok len naši neprajníci. Pri eskalovani konfliktu medzi  Ruskom a Ukrajinou môžeme na to doplatiť my všetci – celý svet, Európa ale najmä najbližší susedia Ukrajiny.

Mierumilovní občania na celom svete odsudzujú tento nezmyselný  vojenský konflikt vyvolaný Ruskom na Ukrajine a žiadajú jeho neodkladné ukončenie !

Apelujem na pánov Zelenského /Ukrajina/ a Putina /Rusko/, aby sa čo najskôr dohodli – podpísali mierovú dohodu. Zabránia tak eskalácií násilia a narastaniu nezmyselného vojnového konfliktu na Ukrajine a v jej okolí.                                          Budú mať z toho úžitok všetci občania !!

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111172x
Priemerná čítanosť článkov: 3369x

Autor blogu

Kategórie