Založ si blog

Voľby 2022

Dňa 29.10.2022 sa konali po prvý krát v histórii Slovenska spojené regionálne voľby    – spoločne a naraz v spojenom hlasovaní v jedno-kolovej voľbe to boli:

Komunálne voľby, t.j. voľby do orgánov obci. V rámci komunálnych volieb si občania SR v každej obci volili svojho primátora a obecné poslanecké zastupiteľstvo.

V hlavnom meste SR Bratislava a tiež v Košiciach si obyvatelia zvolili aj zodpovedného starostu mestskej časti a zastupiteľstvo – poslancov mestskej časti a tiež primátora celého mesta a celomestské poslanecké zastupiteľstvo.

Voľby do VÚC – vyšších územných celkov, t. j. voľby do orgánov samosprávnych krajov. V rámci volieb do VÚC si naši občania zvolili svojho predsedu samosprávneho kraja a taktiež svojich poslancov do krajského zastupiteľstva.

V hlavnom meste Bratislava a vo väčších mestách SR zvíťazili liberáli a to aj vďaka tomu, že mnohí z nich sa ,,maskovali“ a vystupovali skryte ako nezávislí kandidáti. V menších mestách a obciach Slovenska si občania volili aj národne, kresťansky, sociálne, alebo občiansky a aj ľudovo orientovaných kandidátov. Úspech našich liberálov možno považovať v dnešnej dobe za akési Pyrrhovo víťazstvo. V skutočnosti to ani žiadnym víťazstvom pre nich nie je.

Prečo?   Lebo toto víťazstvo vyžaduje zároveň aj splnenie zodpovednosti voči občanom, ktorí si ich vo voľbách zvolili. Občania budú požadovať splnenie predvolebných sľubov a to nielen formálne, ale taktiež ako právne a spoločensky garantované. V ťažkých časoch, ktoré sa na nás valia to nebudú mať  víťazi regionálnych volieb vôbec ľahké a preberajú na seba veľkú zodpovednosť !!

Apropo  1:  Ťažké časy. Po nikým nečakanej pandémii koronavírusu v r. 2020, teraz prišla a trvá už osem  mesiacov zničujúca vojna na Ukrajine. V poslednom čase pribudli a nenápadne sa začali prejavovať na viac aj  klimatické zmeny, ktoré spôsobili v krátkodobom horizonte samotní  ľudia svojou nezodpovednou činnosťou. Na našej modrej planéte prebieha tvrdo a nepretržite už takmer tri roky permanentná celosvetová ekonomická a energetická nestabilita.Tato sa premieta postupne a nenapadne do všetkých oblasti života celej ľudskej spoločnosti.

Vojna na Ukrajine spôsobuje rapídny prílev migrantov, najme žien a detí pre stupňujúcu sa a vôbec neutíchajúcu ťažkú vojnovú katastrofu. Pokračujú tvrdé boje medzi ukrajinskými a ruskými vojskami. Raketové odstreľovanie a bombardovanie spôsobujú, že niektorí  Ukrajinci  prišli o všetko – o strechu nad hlavou, o vodu, potraviny, bola prerušená tiež dodávka elektrickej energie. Migrujú do Európy za lepším životom pre seba a svoje deti. Okrem migrantov z vojnou postihnutej Ukrajiny prichádzajú do Európy aj migranti z Afriky a Ázie, kde sa už výraznejšie začali prejavovať vplyvy na celej planéte nastupujúcich klimatických zmien.

Pomáhame ako vieme, no to sa nedá robiť do nekonečna! Chudobnejšie štáty Európy majú dosť vlastných problémov ekonomických, energetických, ale taktiež ekologických. Nezadržateľne narastajú ceny všetkých potravín a energií a životné prostredie prechádza zaťažkávacou skúškou  !!

Starostlivosť o migrantov je pre nás z dlhodobého hľadiska neudržateľná !                    Bohatšie štáty Európy a sveta to zatiaľ ešte ako-tak zvládajú ?!

Dokedy ?  Na Slovensku dovtedy, kým nepretečie pohár trpezlivosti a naši občania sa neprebudia a nepovedia svojím zástupcom v regionálnej ale aj v štátnej správe

                                                 Dosť bolo   !!!

                                    Slovensko na prvom mieste !

                                                                                                                                                                                    

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111357x
Priemerná čítanosť článkov: 3374x

Autor blogu

Kategórie