Založ si blog

Alkohol za volantom

V posledných dňoch sa objavujú v našich médiách stále častejšie správy o nehodách spôsobených opitými vodičmi, ktorí riadili svoje motorové vozidla pod vplyvom alkoholu, nezvládli riadenie a havarovali. Najhoršie na tom je to, že pri  týchto dopravných nehodách zomreli nevinní mladí ľudia, ktorí mali svoj život pred sebou a mohli ďalej žiť a radovať sa zo života. Vinici boli zadržaní, budú postavení pred sud a potom spravodlivo odsúdení a potrestaní. Verejnosť volá po udelení najprísnejších, tvrdých a odstrašujúcich trestoch, no akýkoľvek trest už život mŕtvym ľuďom nevráti !! Z praxe však stále pozorujeme, že ani tie najvyššie udelené tresty neodradia niektorých nezodpovedných vodičov od vedenia motorového vozidla pod vplyvom alkoholu. Preto treba hľadať tiež také  tresty, ktoré odradia, alebo také technické riešenia, ktoré zabránia opitému človeku sadnúť za volant a riadiť motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu a spôsobiť svojím konaním vážnu dopravnú nehodu.

Medzi odrádzajúce tresty je možné zaradiť :                                                       1. Odobratie vodičského preukazu,     2. Odobratie technického preukazu,                    3. Odobratie ŠPZ motorového vozidla, 4. Konfiškácia motorového vozidla.

Tieto odradzujúce tresty je možné odstupňovať od najľahších prípadov pri zistení požitia alkoholu pri cestných kontrolách až po najťažšie prípady pri spôsobení dopravnej nehody opitým vodičom podľa závažnosti a vzniknutej škode na majetku a zdraví účastníkov cestnej premávky. V krajnom prípade v rámci konfiškácie motorového vozidla u nepolepšiteľných šoféroch- alkoholikoch by bolo možné auto predať na dražbe , alebo na aukcii a  z výnosu zriadiť fond na odškodnenie poškodených a pozostalých obeti dopravnej nehody. Dôležitú úlohu v tejto záležitosti zohráva polícia, ktorá by v rámci kapacitných možnosti  mala robiť na cestách čo najviac kontrol vodičov na požitie alkoholu za volantom. Pomohla by aj osveta !?

Ideálne by bolo, keby existovali technické riešenia zabraňujúce opitému vodičovi sadnúť za volant !! Takýmto technickým riešením by mohlo byť:  1. Zablokovanie otvorenia predných dvier auta pri opakovanom viacnásobnom pokuse o zastrčenie kľúča do zámku dvier auta, čo môže byť pre veľmi opitého človeka asi neprekonateľný problém.  2. Umiestnenie detektora dychu vodiča v kabíne auta, ktorý by reagoval na prítomnosť alkoholu vo vzduchu a v pozitívnom prípade by zablokoval naštartovanie motora a chod motorového vozidla.  3. Samostatné zablokovanie štartéra v prípade keď by zlyhali predchádzajúce varianty tohto riešenia zabraňujúce opitému šoférovať.

Celý tento systém -technické riešenie by bolo možné ešte zdokonaliť tak aby bola zalarmovaná rádiom polícia. Ta by si mohla vyzdvihnúť opitého priamo vo svojom zablokovanom motorovom vozidle. Takto by auto pôsobilo aj ako ,,záchytka“, kde by si mohol opitý vodič pospať a po nejakom čase by vytriezvel. Mužom, ktorí si radí vypijú sa táto moja vízia asi moc páčiť nebude, lebo by si plietli bič samy na seba.

P.S. Apelujem preto na naše ženy, manželky a matky, ktorým citovo viac záleží na ich rodinách, deťoch aj mužoch,  ale aj na ženy profesionálky /konštruktérky, techničky, právničky, policajtky/ aby tento môj nápad- víziu dotiahli technicky aj  legislatívne do  konca v prospech nás všetkých a celej našej spoločnosti.

                                                                                              Ďakujem !!

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111066x
Priemerná čítanosť článkov: 3366x

Autor blogu

Kategórie