Založ si blog

Slovensko pre všetkých občanov /2/

 

V minulom svojom článku som napísal, že sa na nás a na celý svet valia          ťažké a zlé časy. Po pandémii koronavirusu  a zničujúcej vojne na Ukrajine nastúpia klimatické zmeny. Že to nie je len obyčajná fikcia môžeme sa presvedčiť každodenne v našom reálnom živote. Z televízneho a rozhlasového spravodajstva sa dozvedáme o vyčíňaní počasia v niektorých častiach našej modrej planéty. Tieto  zmeny klímy sa prejavujú rôzne : niekde spôsobujú katastrofálne sucho, inde vyčíňajú záplavy a povodne. Kto tomu neverí môže sa o pravdivosti týchto tvrdení presvedčiť taktiež na internete a overiť si správy aj z viacerých nezávislých zdrojov.           Žijeme v strednej Európe a tu dôsledky zmien klímy zatiaľ ešte výrazne a trvalo nepociťujeme. Stále máme v našich potravinárskych obchodoch plné regály a dostatok tovarov. Chýbajúci minutý tovar obchodníci priebežne dopĺňajú, lebo aj veľkosklady sú ešte stále dobré zásobované. Zatiaľ je to tak! Situácia sa však môže extrémne rýchlo obrátiť. Celosvetové zníženie poľnohospodárskej produkcie môže spôsobiť veľmi rýchlo akútny nedostatok potravín a             následne aj ich enormné zdražovanie, najme ak do toho vstúpia aj              ďalšie faktory ako je zdražovanie energií, nákladnej dopravy a služieb. 

Zdražovanie energií má vplyv a dopad na celú našu ekonomiku a chod hospodárstva. Bez dostatku cenovo prístupných energií jednoducho nič nemôže fungovať. Celá priemyselná výroba, poľnohospodárstvo, tepelné hospodárstvo, naše zdravotníctvo, školstvo, výskum, kultúra, administratíva a ďalšie odvetvia hospodárstva a v neposlednej miere taktiež  naše domácnosti – to všetko je závislé od energií. Jednoducho povedané, bez energií niet života a celá spoločnosť skolabuje !!  Koľko stoja energie  v súčasnom období a koľko za ne zaplatíme v budúcnosti je zásadná otázka, ktorá zaujíma každého z nás a celú našu spoločnosť. Musia sa tým neodkladne začať zaoberať jednotne všetci naši politici /koaliční aj opoziční/ a nečakať na pokyny a nariadenia z EÚ !! Zabezpečenie energetickej sebestačnosti  je prvoradá priorita týchto dni.                                Keď nastúpi zima už bude neskoro!

Apropo 1:  Výroba elektrickej energie. Na Slovensku sa podstatná časť elektrickej energie vyrobí v atómových, vodných a tepelných elektrárňach. Po spustení 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce /a ukončení výroby v Elektrárni Nováky/ má Slovensko šancu dostať sa s emisiami ekologicky skoro až na nulu a zároveň sa stane naša energetika sebestačnou v zásobovaní štátu elektrickou energiou. Zvýši sa tiež spoľahlivosť celej našej prenosovej sústavy. Vďaka tomu dokáže podnik Slovenské elektrárne vyrobiť vyše 90% elektriny bez emisii a za prijateľné ceny pre všetkých občanov a ich domácnosti a taktiež zabezpečiť chod hospodárstva. Jadrové elektrárne sa stanú stabilizačnou zložkou našej energetickej sústavy a elektrickú energiu už nebudeme musieť draho nakupovať a dovážať ! Relatívne nízke náklady na prevádzku JE, ktorých životnosť je údajne 60 až 80 rokov vykompenzujú vynaložené vysoké náklady na ich výstavbu. Problémom stále zostava likvidácia jadrového odpadu – vyhoreného jadrového paliva z JE. Jadrové energie môžeme v súčasnosti považovať za udržateľne, stabilné a relatívne ,,zelené“ energetické zdroje.

Bude ešte nutné a potrebné komplexne, nezávisle a vedecky zhodnotiť vplyv jadrovej energetiky na naše životné prostredie, tak aby celá naša energetika, ekológia a ekonomika boli v  rovnovážnom stave, aby nemohlo dôjsť k 3 E kolapsu  a následne ku kolapsu celého štátu.  Elektrická energia vyrobená na Slovensku nepokrýva v súčasnosti našu celkovú spotrebu. Po spustení prevádzky 3. bloku a skorom dokončení 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach sa stane Slovensko vo výrobe elektrickej energie pre potreby celej spoločnosti  sebestačné ! Naši politici by mali zabezpečiť, aby u nás vyrobená  a cenovo dostupná energia zostala na Slovensku pre potreby nášho štátu a nemuseli sme nakupovať drahé energie na svetových burzách a potrebnú energiu spätne dovážať !  

Apropo 2:  Súčasná globálna ekonomika maximálne zaťažuje životné prostredie a kladie nároky na logistiku, dopravu a distribúciu tovarov v rámci Európy a všetkých kontinentov. Preprava tovarov zbytočne pendlujúcich po celom svete značne zaťažuje a znečisťuje  prírodu. Vyššia  cena za pohonné látky  navršuje prepravné náklady, čo sa prejavuje automaticky na cene všetkých u nás predávaných tovarov !

Globálna ekonomika je prvotne zameraná na tvorbu zisku. Ekológia je druhoradá lebo na prvom mieste je dosiahnutie maximálneho zisku. Neúmerne rastie dopyt po energiách, no energetické zdroje sa stenčujú a miznú. Stále komplikovanejšia je ťažba a výroba, čo navršuje výrobné náklady.  To všetko negatívne vplýva  na životné prostredie a v konečnom dôsledku aj na ceny tovarov predávaných v našich obchodoch !!

Čo dodať na záver ?

Celý globálny svet je na pokraji kolapsu- ekonomického, ekologického a energetického / 3E kolaps/. Ľudstvo je nepoučiteľné- keď ničíme planétu, ničíme aj samí seba ! Tvárime sa ako vlastníci planéty, no mi sme tu len dočasnými nájomníkmi. Keď sa okamžite nepoučíme dostaneme všetci spolu výpoveď z nájmu !!

Prestaňme sa hrať na dobrých /USA/ a zlých /Rusko/, všetci sme na jednej lodi, preto musíme spoločne ťahať za jeden povraz. Prestaňme sa ničiť navzájom ! Len tak môžeme prežiť ťažké  časy, ktoré sa na ľudstvo valia. Pandémia koronavirusu bola pre nás zdvihnutým varovným prstom ! Vojna na Ukrajine je pre celé ľudstvo ďalšie vážne varovanie !!  Táto vojna môže prerásť do celosvetového vojnového konfliktu. USA, EÚ a aj Slovensko akoby robili všetko preto aby tento vojnový konflikt trval čo najdlhšie – prilievajú olej do  ohňa namiesto toho aby hľadali jeho mierové riešenie. Apelujem na pánov Zelenského /Ukrajina/ a Putina /Rusko/, aby sa aj za pomoci USA a EÚ čo najskôr dohodli – podpísali mierovú dohodu. Zabránia tak ďalšej eskalácií násilia a celého vojnového konfliktu. Potom sa budeme môcť  pripraviť na to najhoršie čo nás čaká a neminie a to je nástup klimatických zmien, ktoré ohrozia celé ľudské spoločenstvo tejto modrej planéty.

Ideálne by bolo keby sa na tieto zmeny mohli včas pripraviť individuálne jednotlivé národné ekonomiky z poskytnutých eurofondov. Čakať na riešenia z Európskej únie, ktorá reaguje len veľmi pomaly a ťažkopádne sa javí v danej krízovej situácií za malo efektívne, malo účinné a nereálne. 

Slovensko musíme vrátiť všetkým našim občanom  a riadiť sa heslom:                                               Slovensko na prvom mieste !

P.S.  Úplne na záver článku niečo úsmevné.  Viete kedy v našom rozhádanom svete zavládne trvalý mier ?  Odpoveď :  Keď všetky štáty sveta vstúpia do NATO !?

 

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111173x
Priemerná čítanosť článkov: 3369x

Autor blogu

Kategórie