Založ si blog

 Slovensko pre všetkých občanov /1/

Skoro 30 ročná história Slovenskej republiky sa začala písať 1.januára 1993. Onedlho 1.januára 2023 oslávi naša republika už svoje 30 narodeniny. Od 1.mája 2004 je SR   aj členským štátom Európskej únie. Nedávno sme oslávili 18 výročie od vstupu do EÚ. Naplnilo sa tak dlhoročné úsilie všetkých Slovákov na ceste k získaniu našej štátnej zvrchovanosti a samostatnosti. Bola taktiež zavŕšená túžba Slovákov po nezávislosti a vytúženej slobode. Je to tak aj z pohľadu bežného občana ? Naplnili sa očakávania slovenských občanov, alebo nie ? Odpoveď je jednoduchá: V niečom áno,v niečom nie! Pre niekoho áno, pre iného nie ! Vyrovnanie na  úroveň najbohatších krajín Európy sa nekonalo, aj keď sa nám  zvýšila naša celková životná úroveň a máme sa lepšie ?! Stále sme ekonomicky na chvoste EÚ a to nielen my ale viac-menej aj ostatné východoeurópske štáty patriace ešte nedávno do bývalého sovietskeho bloku.

Teraz sa blížia ťažké a zlé časy! Po pandémii a zničujúcej vojne na Ukrajine zaúradujú klimatické zmeny, ktoré spôsobia v niektorých častiach našej planéty katastrofické sucho, inde budú vyčíňať náhle záplavy a povodne. To bude mať za následok celosvetové zníženie poľnohospodárskej produkcie a veľký nedostatok potravín a ich skokové zdražovanie. Následne vypukne na niektorých kontinentoch v niektorých častiach sveta zničujúci hladomor !

Budeme odkázaní na dovoz veľmi drahých potravín z tých krajín, v ktorých nebude úroda zničená. Potravín bude obrovský nedostatok a pre enormný nárast svetových cien nebudeme mať ich nákup a dovoz ani čím zaplatiť !      

Mali by sa tým urýchlene zaoberať naši vládni politici a pripraviť celú ekonomiku a hospodárstvo Slovenska na prichádzajúce ťažké časy                   a nečakať na inštrukcie a nariadenia z Bruselu a z Európskej únie !!

        Ako na to ?

Veľmi rýchlo treba oživiť a podporiť naše upadajúce a malo konkurencie schopné poľnohospodárstvo /tak rastlinnú ako aj živočíšnu produkciu/ a tiež vinohradníctvo      a ovocinárstvo aby sme sa stali čo najskôr sebestační. EÚ nás nezachráni lebo členské štáty budú mať podobné problémy a prestanú k nám prúdiť zatiaľ lacné potraviny zo západu. Nepomôže nám ani rozšírenie EÚ o Ukrajinu, ktorá je v súčasnosti aj napriek vojne spolu s Ruskom obilnicou Európy a celého sveta. Takéto rozšírenie bude zjavne kontraproduktívne a povedie skôr k rozpadu celej Európskej únie, lebo na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny bude potrebné vynakladať obrovské finančné zdroje.Tieto budú chýbať na chod hospodárstva a ekonomiky a doplatia na to predovšetkým najchudobnejšie štáty EÚ. Na solidaritu a humanitárnu pomoc, na ktorú teraz ešte   prispieva aj SR budú mať v ťažkých časoch potrebné prostriedky už len tí najbohatší  /G7- Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko,Taliansko a USA/.

Najchudobnejšie európske štáty /najme tie východoeurópske/ budú musieť zápasiť s obrovskou infláciou a nedostatkom. Vzrastú nám rapídne životné náklady: na potraviny, energie, bývanie a dopravu, no naše pretrvávajúce nízke platy a dôchodky na enormné zdražovanie nebudú vôbec stačiť !!

Je potrebné a nevyhnutné včas pripraviť rozvojové programy a nečakať na riešenia z Európskej únie, ktorá reaguje na tieto zmeny pre rôzne byrokratické bariéry a obmedzenia príliš ťažkopádne, zdĺhavo a pomaly !  

Okrem poľnohospodárstva je potrebné nevyhnutne a urýchlene /na úkor priemyselnej výroby, ktorá produkuje hlavne na vývoz/ zintenzívniť taktiež potravinársku výrobu – produkciu potravín pre vnútorný trh a pre našich spotrebiteľov. Slovensko musí byť sebestačné ! Nemôžeme sa donekonečna, najme v ťažkých časoch spoliehať na pomoc od druhých lebo tá nepríde a budeme odkázaní sami na seba. Len tak môžeme prežiť ťažké časy, reštartovať a v budúcnosti znova napredovať !

Už konečne je nutné rozbehnúť aj štátom podporovanú výstavbu nájomných bytov pre bežných občanov aby neboli odkázaní na nákup predražených komerčných bytov. Na ich predaji zarábajú zahraniční developeri a naši občania musia celý život splácať bankám  predražené úvery aj s vysokými úrokmi. Pobočky zahraničných bánk na našom území, ktoré na tomto biznise enormne zarábajú je potrebné zdaniť osobitnou sadzbou bankovej dane, ktorej výnos bude slúžiť na hore uvedené rozvojové programy zamerané na oživenie slovenského hospodárstva v prospech našich občanov !

Slovenská republika musí udržiavať dobré zahraničné vzťahy so všetkými svojimi susedmi, s ktorými máme spoločné hranice, ale aj so všetkými ostatnými štátmi /na západe aj východe, na severe aj na juhu/ na všetkých kontinentoch našej planéty. Inú možnosť nemáme!  Len tak môžeme prežiť ťažké časy, ktorým budeme už čoskoro čeliť. Keď sa budeme orientovať len jedným smerom, pre ostatných sa staneme automaticky  nepriateľmi a protivníkmi aj so všetkými dôsledkami pre náš štát, ekonomiku a hospodárstvo. Občanov a celú našu spoločnosť vystavíme riziku konfrontácie, možnej strate územnej celistvosti a v najhoršom prípade aj riziku         vzniku ozbrojeného konfliktu a vzplanutia celosvetovej vojnovej katastrofy.

Slovensko musíme vrátiť všetkým našim občanom                                        a riadiť sa krásnym heslom: Slovensko na prvom mieste ! 

P.S. Naši politici, koaliční aj opoziční nerobia absolútne nič pre nás občanov, ktorí máme existenčné problémy. Hrajú nám politické divadielko, ktorým traumatizujú celú spoločnosť. Bojujú medzi sebou a nemajú čas na riešenie problémov obyčajných ľudí. Pokiaľ sa nezmení volebný systém, tak aby mohla vzniknúť jednotná veľká koalícia, nemajú zmysel ani predčasné voľby, lebo všetko by sa vrátilo do starých koľají. Zvíťazili by populisti a extrémisti a politická situácia by sa ešte viac zkomplikovala a pre občanov by sa absolútne nič nezmenilo. Nezostáva nám nič iné ako vyjsť do ulíc protestovať a dožadovať sa spravodlivosti tak ako to urobili aj občania v Čechách !!

Keď nám nepomáhajú naši politici musia si pomôcť občania sami !!

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 110539x
Priemerná čítanosť článkov: 3350x

Autor blogu

Kategórie