Založ si blog

Riešenie pre  Slovensko

Naša republika oslávi onedlho 1. januára 2023 už svoje 30 narodeniny.                     Od 1. januára 1993 každoročne oslavujeme tento deň ako štátny sviatok                                                Deň vzniku Slovenskej republiky.

Apropo  1:  Čo predchádzalo tejto pre slovenský národ tak dôležitej udalosti ?

Parlamentné voľby, ktoré sa konali 5. a 6. júna 1992 vyhrala v Čechách Občianska demokratická strana /ODS/ vedená Václavom  Klausom. Na Slovensku sa víťazom týchto volieb stalo Hnutie za demokratické Slovensko /HZDS/ pod vedením Vladimíra Mečiara. Krátko po voľbách 9. júna 1992 sa začali rokovania premiérov V. Mečiara a V. Klausa o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Čechmi a Slovákmi a o podobe spoločného štátu. Tieto rokovania pre odlišné predstavy o podobe spoločného štátu sa skončili neúspechom. Grémium Slovenskej národnej rady /SNR/ sa 13. júla 1992 zaoberalo Deklaráciou o zvrchovanosti SR. Bolo oznámené, že tento dokument sa bude schvaľovať nadpolovičnou väčšinou hlasov jej poslancov. Návrh F. Mikloška  /KDH/ aby parlament prijal návrh na vyhlásenie referenda o vystúpení Slovenska z ČSFR na základe ústavného zákona naši poslanci neschválili. Naopak väčšinovo podporili návrh V. Miškovského, aby sa o prijatí deklarácie hlasovalo deklaratívne bez pomoci parlamentného hlasovacieho zariadenia. 17. júla 1992 sa deklarácia prerokúvala vo vtedajšom slovenskom parlamente /SNR/. Slávnostné zasadnutie viedol jej vtedajší predseda I. Gašparovič. Prítomní boli  ústavní činitelia, predstavitelia Federálneho zhromaždenia a vlády ČSFR, cirkevní činitelia a ďalší hostia zo zahraničia. Za prijatie hlasovala väčšina prítomných poslancov a tak sa naplnili očakávania väčšiny Slovákov po vlastnom samostatnom, slobodnom a suverénnom štáte.          26. augusta 1992 sa premiéry  Mečiar a Klaus v legendárnej  brnianskej vile Tugendhat  dohodli na rozdelení Česka a Slovenska na dva  samostatné, suverénne a rovnoprávne štáty.1. septembra 1992 SNR prijala Ústavu SR, ktorá bola ďalším krokom k nezávislosti nášho Slovenska. 31. decembra 1992 zanikla Česká a Slovenská Federatívna Republika a jej nástupníckymi štátmi sa stali dva nové samostatné a rovnoprávne štátne útvary Slovenská republika a Česká republika.

To je stručná genéza vzniku našej republiky, ktorou bola zavŕšená túžba Slovákov po slobode a nezávislosti z pohľadu bežného občana. Naplnilo sa tak dlhoročné úsilie Slovákov na ceste k získaniu zvrchovanosti a neskôr aj na ceste k dôstojnej a hrdej samostatnosti. V širokej rodine všetkých štátov sveta má tak naša Slovenská republika dôstojné, suverénne a všetkými štátmi rešpektované a uznávané postavenie.

V jednom svojom článku  /Iniciatíva – 76 poslancov, 4. marca 2021/ som napísal:  Naša republika – je to ešte mladica v najlepších rokoch, no má za sebou pohnutú históriu, ktorá vyháňala  občanov do ulíc  a menila vlády.  To je v jednej vete zhrnutá história vzniku a fungovania Slovenskej republiky, za ktorú by sa nemuseli ,,hanbiť “ ani  historicky oveľa staršie štáty Európy a celého sveta.

Slovenská republika /SR/ aj Česká republika /ČR/ sú teraz členmi Európskej Únie /EÚ/ a ich vzájomné vzťahy  medzi sebou sú v súčasnosti nadštandardné  a celkovo na dobrej úrovni. SR je členským štátom EÚ od 1.mája 2004 po ratifikácií Prístupovej zmluvy k EÚ 16. apríla 2003 v Aténach. Za Slovensko dokument podpísali prezident  R.Schuster a premiér M. Dzurinda. Nedávno sme oslávili 18 výročie od vstupu do EÚ. Išlo vtedy o doteraz najväčšie rozšírenie EÚ. K pôvodným 14 členom EÚ, ktoré tvorili Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko pribudli ďalšie nové členské krajiny. Okrem Slovenska pristúpili  k EÚ  Cyprus, Česko,  Estónsko, Litva, Lotyšsko,  Maďarsko, Malta, Poľsko a Slovinsko, spolu 10 nových kandidátskych krajín. V roku 2007 pribudli do EÚ Bulharsko a Rumunsko a v roku 2013 ešte Chorvátsko. Spolu má EÚ teraz 27 členov a približne 500 miliónov obyvateľov. Je to tretia najväčšia populácia na svete po Číne /asi 1,3 miliardy obyvateľov/ a Indii /cca 1,1 miliardy obyvateľov/. Svojou rozlohou je EÚ za Ruskom, Kanadou, USA, Čínou, Brazíliou a Austráliou až na 7 mieste v poradí najväčších štátov sveta na našej  krásnej modrej planéte podľa veľkosti a rozlohy ich územia.

Apropo 2: Slovensko v EÚ. Naša cesta do Únie nebola  ľahká, ani bezproblémová a priamočiara, no Slováci povedali pre vstup svoje jasne áno. Vstupu do EÚ predchádzalo totižto referendum /v poradí 5 na Slovensku/, ktoré sa konalo 16. a 17. mája 2003. Bolo to zatiaľ jediné platné referendum /v ktorom potrebná účasť dosiahla vyše 52 %/, jediné z 8 u nás konaných referend !?  Za vstup do EÚ hlasovalo vtedy pozitívne neuveriteľných približne 93% zúčastnených voličov -občanov SR.

Proces budovania bližších vzťahov SR s EÚ sa začal hneť po vzniku našej republiky ešte v októbri 1993 podpisom Asociačnej dohody. Keď NR SR a parlamenty členských štátov EÚ ratifikovali  Asociačnú dohodu, podal bývali premiér  V. Mečiar v roku 1995 prihlášku do EÚ. Nasledujúce roky 1996 a 1997 boli poznačené výhradami EÚ týkajúce sa nedostatočne fungujúcej demokracie na Slovenku. Zlom nastal až v roku 1998 po parlamentných voľbách ktoré vyhral M. Dzurinda. Na samite v roku 1999 v Helsinkách  prizvali SR na rokovania o vstupe. Kodanský samit v roku 2002 určil definitívny dátum vstupu SR a ďalších 9 krajín do EÚ. V apríli 2003 schválili  Európsky parlament /EP/ a Rada ministrov zahraničných vecí vstup 10 kandidátskych krajín  Európy, včítane Slovenskej republiky do radov Európskej únie.V roku 2009 Slovenská republika prijala  Euro a stala sa šestnástym štátom eurozóny. Od 1.júla do 31.decembra 2016   predsedala Slovenská republika historicky prvýkrát  Rade Európskej únie.  

To všetko je už história. Skoro 30 ročná história Slovenskej republiky a Slovenska    v EÚ. Naplnili sa očakávania našich občanov, alebo nie ? V niečom áno,v niečo nie ! Zvýšila sa naša celková životná úroveň, ale dosiahnutie úrovne najbohatších krajín Európy, ktorú nám sľubovali dosiahnuť  pár rokov po vstupe do EÚ sa nám nepodarilo realizovať a je stále v nedohľadne. Je zrejme, že sa nám to tak ľahko ani nepodarí !

Vyrovnanie sa nekonalo, stále sme na chvoste a to nielen my ale viac menej aj ostatné východoeurópske  štáty bývalého sovietskeho bloku. Naše platy a dôchodky predstavujú len približne tretinu tých západoeurópskych. Zato ceny a výdavky máme  už vyrovnané na úrovni skupiny  G7, čo je skupina siedmych najvyspelejších a najbohatších štátov sveta. Tie vlastnia všetky obchodné reťazce na našom území a určujú si ceny dovážaných tovarov. Do  G7 patria Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko, USA a V. Británia. Francúzsko, Nemecko a Taliansko sú aj členmi EÚ. V. Británia z EÚ vystúpila. Patrilo tam tiež Rusko /G8/, ale bolo mu v roku 2014 pozastavené členstvo z dôvodov anexie Krymu. V týchto štátoch žije cca 770 miliónov ľudí, čo je asi 10 % celosvetovej populácie, vlastnia však viac ako 50 % globálneho čistého bohatstva celého sveta. Ako to dosiahli ?  Jednoducho, veď sú to väčšinou bývalé koloniálne mocnosti sveta, ktoré svojimi dobyvačnými vojnami kolonizovali  Afriku, Áziu, Južnú Ameriku a ďalšie časti sveta. Bohatli a bohatli a teraz rozhodujú o osude celého sveta lebo majú moc a bohatstvo. Už nemusia viesť dobyvačné koloniálne vojny, všetko sa deje ,,demokraticky“. Aby si udržali svoje privilégia potrebujú lacnú pracovnú silu a ochotu ľudí pracovať za nízke mzdy. Tak sa to teraz deje aj na Slovensku. Prichádza k nám ďalšia automobilka v poradí už piata. Bude vybudovaná na úrodnej pôde na východnom Slovensku. Majiteľ bude spokojný – získa lacnú pracovnú silu. Aj pracujúci budú spokojní – budú mať prácu. Kde je potom chyba ? Spočíva v tom, že sa blížia  zlé časy, po pandémii a zničujúcej vojne na Ukrajine zaúradujú klimatické zmeny /niekde sucho, inde záplavy/, ktoré si spôsobili ľudia sami svojou činnosťou. Následne vypukne hlad a nedostatok potravín. Potom zistíme, že z áut sa nenajeme, ale úrodná pôda by nás uživila, nebude však už naša. Vlastniť ju budú už druhí a my budeme odkázaní na dovoz veľmi drahých potravín zo sveta, ktoré možno nebudeme mať ani čím zaplatiť ! Mali by sa tým zaoberať naši politici a pripraviť našu ekonomiku a hospodárstvo na blížiace sa ťažké časy!

Celkom iný charakter má iné podobné zoskupenie štátov BRICS, kde patrí Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika, ktoré úspešne napredujú. Ekonomiky týchto krajín  môžu spoločnými silami čoskoro prekonať aj výkonnosť terajšej skupiny G7 najbohatších krajín sveta, ktoré zatiaľ ešte dominujú a majú prvenstvo vo svetovej ekonomike. No postupne strácajú dych. Už v súčasnosti má BRICS  podiel na svetovom obchode približne rovnaký ako doteraz najsilnejšia a ešte stále prvá ekonomika  sveta USA. Zdanlivo sa javí, že krajiny BRICS sa od seba výrazne odlišujú, no v skutočnosť je taká, že sa navzájom výborne dopĺňajú. Čína, druhá najsilnejšia ekonomika sveta a India už dnes začínajú dominovať. Potenciál  týchto dvoch štátov spočíva v obrovskej veľkosti a sile ľudského kapitálu. Populácie Číny a Indie dosahujú až 35 % podiel na celkovej svetovej populácií. Všetky  štáty  BRICS predstavujú viac ako 40 % svetovej populácie. Rusko, najväčší štát sveta má zase obrovské  zásoby nerastného bohatstva, najväčšie na svete, po ktorom stále  poškuľujú a chceli by sa ho zmocniť štáty G7 lebo svoje ložiska nerastov už skoro vyčerpali a ich ekonomicky a hospodársky rast sa v dôsledku toho stále viac  spomaľuje a strácajú konkurencia schopnosť. O členstvo v skupine BRICS požiadali aj ďalšie dve krajiny Irán a Argentína. Irán vlastní druhé najväčšie ložisko plynu na svete. V Argentíne sa taktiež vyskytujú ložiska ropy a zemného plynu v mori pri pobreží tejto juhoamerickej krajiny. Záujem pripojiť sa majú aj ďalšie krajiny sveta Indonézia, Turecko, Egypt, Nigéria, Sýria, Bangladéš, Grécko, Tadžikistan, Thajsko a Mexiko. Každá z týchto krajín vyniká svojou osobitosťou.

 Apropo 3 :  Ktorou cestou by sa malo uberať Slovensko ?  Má zostať aj naďalej v tieni G7. Naši politici, ktorí sú pri moci sa chodia vytrvalo klaňať do Bruselu a do Washingtonu, inú alternatívu nepoznajú. Vôbec nepostrehli, že svet okolo nás sa mení, že celý svet čaká veľký reštart, na ktorý je potrebné sa náležite pripraviť, sústrediť a zjednotiť všetky sily a celý ľudský potenciál Slovenska bez rozdielu. Ak na to včas nezareagujeme sme stratený – prevalcujú nás šikovnejší a rýchlejší a hlavne schopnejší aktívne a pozitívne reagovať na zmeny  prebiehajúce v dynamicky sa meniacom svete. Slovensko má ešte stále šancu, teba ju využiť. Predovšetkým je potrebné zmeniť náš zkostnatelý, nepružný a zastarali koalično – opozičný  politický systém. Naši koaliční politici namiesto toho aby robili v týchto ťažkých časoch politiku pre ľudí, zaoberajú sa sami sebou. Hlavne ti dvaja najdôležitejší , ktorý majú na starosti financie a hospodárstvo, ktoré sú pre Slovensko teraz najdôležitejšie rezorty. Ani opozícia nie je o nič lepšia. Je ideologicky príliš rozdrobená, atomizovaná a tiež neschopná jednotne a spolu postupovať v prospech občanov. Vypisuje do nekonečná nové a nové referenda, ktoré stoja veľké peniaze a skončia aj tak v koši lebo dobre vieme všetci ako končia referenda na Slovensku.Naši politici akoby zabudli, že boli zvolení preto aby konali v prospech občanov – voličov. Namiesto toho aby ľuďom uľahčovali život a pomáhali  prekonávať  ťažké časy traumatizujú celú spoločnosť.

Už viackrát som pánov politikov požiadal aby sa zbavili straníckych a politických členení, osobných a politických animozít, neznášanlivosti, politikárčenia a hlavne všetkých prejavov extrémizmu a posunuli sa v našom rozhádanom parlamente sprava aj zľava, z liberálneho aj konzervatívneho  spektra do politického stredu, kde preváži porozumenie, morálka, ľudskosť, vzájomná tolerancia a úcta ku svojím kolegom poslancom, ale predovšetkým ku svojím voličom- všetkým občanom Slovenska.

Slováci Vás teraz veľmi, veľmi  potrebujú a dávajú Vám poslednú                šancu. Keď občania stratia trpezlivosť vyjdu protestovať do ulíc !

Ďakujem všetkým, ktorí vydržali a prečítali si môj článok až do konca !

Moja vízia II

08.03.2024

Po dlhšom čase odmĺčania na platforme Blog Pravda. sk som sa rozhodol znova prispievať svojimi článkami k hodnoteniu politickej, ekonomickej a spoločenskej situácie na Slovensku, v Európe a vo svete z pohľadu bežného občana, nakoľko situácia v európskej a svetovej politike sa zásadne zmenila a rýchlo sa dramatizuje. Po vypuknutí zničujúcej vojny na Ukrajine, [...]

Park kultúry a oddychu  /PKO/

05.05.2023

Svoj článok začnem úplne z iného konca – z opačnej strany a k téme uvedenej v nadpise sa dopracujem postupne. Poďme na to ! V nedeľu som využil pekné slnečné počasie a po dlhšom čase nečinnosti som sa vybral na prechádzku po nábreží Dunaja. Na brehu Dunaja je sústredený kus našej histórie od najstarších [...]

Voľby 2023

15.04.2023

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú každé štyri roky. Tie najbližšie riadne voľby sa mali konať v roku 2024. Terajšia vláda, ktorá stratila dôveru parlamentu bola rozhodnutím prezidentky odvolaná ešte v decembri 2022. Bola však poverená vykonávaním svojej pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 33
Celková čítanosť: 111169x
Priemerná čítanosť článkov: 3369x

Autor blogu

Kategórie